Wat is het belang van fitness en sporten?

Het belang van fitness en sporten is groot, aangezien je kunt rekenen op een groot aantal voordelen. Gelukkig gaan steeds meer mensen naar de sportschool en dat is niet voor niets. Fitness en sporten is goed voor je lichamelijke en geestelijke gezondheid. Onder gezondheid wordt een toestand van welbevinden verstaan op drie gebieden (fysiek, psychisch en sociaal). Wanneer deze drie onderdelen in orde zijn, dan zijn we gezond. Aldus de WHO (World Health Organisation). In dit artikel gaan we vooral in op het fysieke aspect van de gezondheid.

We gaan ook wat verder in op de fysieke gezondheid en de klachten die ontstaan. Sommige mensen gaan ervoor naar de arts en anderen doen er helemaal niks tegen. Als laatste sluiten we af met een korte opsomming van andere aanpassingen die optreden in je lichaam wanneer je sport.

Wist je dit?

Door te sporten en aan fitness te doen, profiteert je lichaam van vele voordelen die niet wilt missen. Reken bijvoorbeeld op zenuwimpulsen die zullen verbeteren, net als de onderlinge samenwerking tussen de verschillende spieren. Ook worden je spieren sterker en zullen ze afhankelijk van je doelstelling groeien. Je hebt de mogelijkheid om af te vallen of een sterker ogend lichaam te krijgen. Allemaal goede redenen door te gaan sporten.

Fysieke gezondheid

Lichamelijke gezondheid of fitheid is het vermogen om naar tevredenheid spierarbeid te verrichten en lichamelijk actief te zijn. Of je lichamelijk fit bent, hangt vooral af van je conditie. Het gaat dan om coördinatie, lenigheid, uithoudingsvermogen, kracht en snelheid. Dit zijn de zogeheten bewegingseigenschappen. Wanneer je lichamelijk niet gezond bent, hoeft dit niet altijd levensbedreigend te zijn. Denk bijvoorbeeld aan een griepje, een gebroken arm, een gekneusde rib, de ziekte van Pfeiffer of een verzwikte enkel.

Deze voorbeelden van ongezondheid zijn meestal van tijdelijke aard. Af en toe ziek zijn hoort er helaas bij. Iedereen is wel eens ziekjes of verkouden. Er zit vast iemand op kantoor die eigenlijk ziekjes is, maar gewoon aan het werk is.


Gezondheidsklachten

Het hebben van gezondheidsklachten is natuurlijk super vervelend. Heel veel mensen hebben bepaalde klachten, alleen doen er niets tegen. Beweging helpt in enorm veel gevallen. En dan vooral door op een goede manier te sporten. Hieronder een overzicht van de top 10 aan gezondheidsklachten. Hierbij de vraag wat we eraan doen, of we er überhaupt iets tegen doen, of we medicijnen nemen en of we ervoor naar de arts gaan:  

NR Welke klacht? Hoeveel procent? Hoeveel procent doet er niks aan? Hoeveel procent neemt medicijnen? Hoeveel procent gaat ervoor naar de arts?
1 Hoofdpijn 22 30 49 9
2 Rugpijn 18 30 14 12
3 Gewrichts-klachten 12 21 35 25
4 Stress 9 26 19 12
5 Allergie 8 25 43 5
6 Hoesten 8 32 42 18
7 Maag- en darmklachten 7 20 47 18
8 Slaap-problemen 6 52 21 9
9 Kort-ademigheid 6 16 58 12
10 Hoge bloeddruk 6 16 50 13


Lichamelijk motief

Tegenwoordig worden we veel gewaarschuwd door de overheid en huisarts dat we moeten gaan sporten. We zijn te dik en hebben een merkbaar mindere conditie. Veel mensen besluiten te gaan sporten omdat ze weten dat het gevaar op hart- en vaatziekten op de loer ligt. Er wordt dan bijvoorbeeld besloten om te gaan wandelen, fietsen of fitnessen. In eerste instantie nog niet om dat sportief bewegen als leuk ervaren wordt. Meer om fysieke ongemakken in de toekomst te voorkomen. Veel mensen hebben dan vooral het doel om hun cardiorespiratoire gezondheid te verbeteren. Mogelijk heb je een zwakke rug, een slechte houding of ben je ontevreden met je uiterlijk en ga je daarom sporten.


Door te sporten worden je spieren sterker

Wanneer je aan fitness doet of gaat sporten, zullen je spieren sterker worden. Op het moment dat je spier meer kracht moet leveren, worden er meer spiervezels geactiveerd. Het is niet zo dat één enkele spiervezel harder of krachtiger kan samentrekken. Dit doet hij wel of niet, er is dus geen tussenweg. Wanneer een spier het seintje ervoor krijgt, schuift hij in elkaar. Door te gaan sporten, kun je dus meer kracht leveren en houd je weerstand langer vol. Ook de samenwerking tussen de spieren zal beter gaan werken.


Pezen worden sterker

Daarnaast worden je pezen sterker, op het moment dat je aan fitness en sporten gaat doen. Dit zorgt ervoor dat je tot een beter evenwicht kunt komen, dat bovendien op een meer stabiele manier in elkaar zit. Je laat de belasting tijdens de verschillende trainingen langzaam oplopen, om er op die manier voor te zorgen dat je pezen flink sterker zullen worden. Dit zorgt ervoor dat je voldoende kracht kunt leveren om eventuele klappen op te vangen.


Spieren worden groter

Bovendien worden de spieren natuurlijk groter, voor veel mensen een belangrijk doel van de fitness en het sporten. We spreken van hypertrofie, het daadwerkelijke groeien van de spieren. Er ontstaan kleine scheurtjes in je spiervezels tijdens de krachtoefeningen die je doet. Vanaf dat moment zal het herstel beginnen, waardoor je spiervezels steeds een beetje sterker worden. Het hormoon testosteron speelt hier een belangrijke rol in. Dit zorgt ervoor dat mannen over het algemeen grotere spieren krijgen op het moment dat ze gaan trainen. Bij vrouwen zien we dit effect ook wel, maar in veel mindere mate dan bij mannen.


Botten worden steviger

Tenslotte zorgt fitness ervoor dat je botten steviger zullen worden. Dit is vooral interessant wanneer je reeds een hogere leeftijd hebt, aangezien je dan gemakkelijker botten kunt breken op het moment dat je valt of je te maken krijgt met een flinke klap. Wanneer we ouder worden, treedt er een verlies op aan spiermassa. De spierkracht en de spierfunctie neemt jaarlijks af. Dit verlies wordt ook wel sarcopenie genoemd. Het is verstandig om regelmatig op kracht te trainen, om er op die manier mede voor te zorgen dat je botten een stuk steviger worden.


Andere aanpassingen door te sporten

  • Je bloedvaatjes in je huid gaan beter openstaan.
  • Je zweetkliertjes gaan vocht afscheiden
  • Je hartslag en ademhaling versnellen
  • Je spijsvertering is op een laag pitje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.