Roken en gewicht

Roken is gelukkig lang niet meer zo ‘’populair’’ als vroeger. Waar het vroeger als normaal beschouwd werd, kiezen mensen er tegenwoordig veel minder snel voor. Natuurlijk zijn en blijven er altijd mensen die roken, omdat ze het gewoon veel te lekker vinden. Een andere groep heeft wel eens geprobeerd te stoppen of is daadwerkelijk gestopt. Heel vaak is ‘’stoppen met roken’’ het goede voornemen voor het nieuwe jaar.

De reden dat definitief stoppen nogal eens uitblijft, kan meerdere redenen hebben. In dit artikel gaan we in op de combinatie van stoppen met roken en gewicht. Stoppen met roken kan namelijk leiden tot gewichtstoename. Je zou zeggen dat stoppen met roken verder geen extra uitleg nodig heeft. Het is slecht voor je gezondheid en het kost veel geld wat je ergens anders voor kunt gebruiken. Toch stoppen sommige mensen niet omdat ze dan zwaarder worden. Hoe zit dat nou precies? Word je zwaarder als je stopt met roken? Buikspieren.nl gaat dieper in op dit onderwerp.

Roken en gewicht? Hoe zit het hiermee!

De gemiddelde gewichtstoename is ongeveer vijf kilo in het eerste jaar na het stoppen met roken en ongeveer zes tot zeven kilogram in het algemeen

Aandachtspunten bij ouderen in de fitness

Wanneer we ouder worden, brengt dit veranderingen teweeg in ons skelet, in onze spieren, in onze botten en in onze gewrichten. Er treedt een verlies op aan spiermassa. Spierkracht en spierfunctie neemt jaarlijks af. Dit verlies wordt ook wel sarcopenie genoemd. Mede door dit verschijnsel moet je extra rekening houden met een aantal belangrijke punten.

  • Bij de ouderen dient extra rekening te worden gehouden met de belastbaarheid van het lichaam en het cardiovasculaire systeem. Er mogen absoluut geen maximale belastingen worden gegeven
  • Voorzichtig zijn met oefeningen waar een grote mate van evenwicht nodig is
  • Wissel grondoefeningen en staande oefeningen niet te vaak en te snel af. Dit kan zorgen voor duizeligheid
  • Oefeningen op één been kunnen erg belastend zijn voor de heupgewrichten. Beperk deze dus zoveel mogelijk
  • Weinig tot geen oefeningen waarbij gesprongen wordt


Fitness voor de jeugd

Een bekend fenomeen van krachttraining bij kinderen is dat groeischijven (epifysen) kunnen beschadigen. Deze groeischijven zijn opgebouwd uit een laag bindweefsel richting het einde van het bot. Trainen met te zware gewichten en verkeerde uitvoering leidt tot beschadiging van deze groeischijven. Wanneer we naar krachttraining kijken, kunnen we wel zeggen dat het een gunstig effect heeft op de botdichtheid en de stevigheid van gewrichtsbanden en pezen.

Bovendien zorgt aangepaste krachttraining voor een verhoging van het zelfvertrouwen en loop je minder kans op psychische problemen. Jonge kinderen moeten eerst beginnen met oefeningen die gerelateerd zijn aan het eigen lichaamsgewicht. Let op: net als in elk ander geval moet de aandacht uitgaan naar de juiste technische uitvoering van de oefeningen. Krachttraining mag nooit op zich staan bij kinderen. Het is altijd een onderdeel van het trainingsprogramma. Het draait vooral om plezier in het bewegen. Ze moeten zich daarom lekker voelen.

  • Begin met 10 tot 15 herhalingen, 1 a 2 sets, met 6 tot 8 grote spiergroepen per training
  • Er wordt getraind met lage gewichten. Wanneer de kracht toeneemt, mag pas langzaam het gewicht worden verhoogd
  • Wanneer er voldoende progressie wordt geboekt, mag je langzaam overgaan naar 3 sets
  • Na elke training moet er minimaal 1 dag rust zijn


Fitness als revalidatie

Binnen de revalidatie moet er vooral rekening worden gehouden met de gevolgen van een ziekte of blessure. Eén of meerdere grondmotorische eigenschappen zijn door een bepaalde situatie negatief beïnvloed en het verbeteren van deze grondmotorische eigenschappen heeft een positieve invloed op de situatie. Naast het fysieke aspect, levert revalidatietraining ook een belangrijke bijdrage aan de psychische gesteldheid van iemand.

Denk aan het herstellen van een burn-out, stress of depressiviteit. Om de grondmotorische eigenschappen op een verantwoorde manier te verbeteren, moet er rekening gehouden worden met de volgende trainingswetmatigheden: overload, reversibiliteit, specificiteit, duurzaamheid en verminderde meeropbrengst. Wanneer de trainingsprikkel goed is zal er supercompensatie optreden. De belastbaarheid van iemand die revalideert neemt dan daadwerkelijk toe. Het is bij iemand die revalideert lastiger te zeggen waar iemand op moet letten. Het voornaamste is dat de intensiteit op gelijkmatige wijze moet worden verhoogd.


Fitness voor bodybuilding

Over het algemeen beginnen mensen met bodybuilding vanuit een estetisch motief. Techniek is vanaf het begin enorm belangrijk. En daar gaan veel jongens de mist in. Overbelasting treedt op als gevolg van te zware en verkeerde belasting. Vooral jonge gasten stoppen na 4 of 5 maanden wanneer ze geen vooruitgang meer boeken. Het verschil tussen bodybuilding en krachttraining zit hem vooral in het vergoten van de spiermassa bij bodybuilding.

Alles bij bodybuilding draait om spiergroei. Oefeningen worden gedaan om vervolgens een zo hoog mogelijke hypertrofie (toning) binnen de spier te realiseren. Krachttraining kan bij sportspecifiek trainen namelijk ook erg geschikt zijn. Het trainen van je kracht heeft veelal als doel om sterker te worden en een meer atletisch lichaam te krijgen. Zonder dat je hierbij dus een bodybuilder wordt.


Fitness om af te vallen

Afvallen is in de basis vrij eenvoudig. Beter en gezonder gaan eten in combinatie met meer beweging. Wanneer je overgewicht hebt, zul je rustig moeten beginnen en letten op de veiligheid. Krachtoefeningen combineren met cardio oefeningen is een goede invulling om gewicht te verliezen. Wanneer de fysieke toestand goed genoeg is, kan de intensiteit worden opgevoerd. Krachtoefeningen zijn goed voor het creëren van vetvrije massa en spierkracht. Het leidt tot spiergroei. Meer spiermassa leidt tot een hoger energieverbruik. Zelfs in rust. Cardio zorgt voor een beter uithoudingsvermogen en daarbij een lager vetpercentage.


Fitness om sportspecifiek te trainen

Sommige mensen gaan naar de sportschool om voor hun tak van sport te trainen. Het is voor veel tosporters een vast onderdeel van het trainingsprogramma. Het zorgt ervoor dat je beter wordt in de sport die je beoefend. Sporten waarbij fitness gebruikt wordt om specifiek te trainen zijn: volleybal, voetbal, handbal, judo, tennis, atletiek, hockey, rugby, basketbal, boksen en nog veel meer.

Door specifiek op je tak van sport te trainen kan dit een positief effect hebben op het voorkomen van blessures en het sneller herstellen ervan. Het maakt iemand sterker, krachtiger en fitter maken. Voorbeelden van sporten waar vaak sportspecifieke trainingen worden gebruikt zijn: balanstraining, core training, reactietraining, (specifieke) krachttraining, flexibiliteittraining en snelheidstraining.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.