Het mentale aspect van geblesseerd zijn

Geblesseerd zijn we misschien allemaal wel eens geweest. Een blessure is enorm vervelend omdat je lichamelijke beperkingen hebt. Door de slijtage in je schouder, kun je een heleboel oefeningen niet of beperkt uitvoeren. Of door de beperkingen in je knie kun je een boel oefeningen voor je billen en benen niet doen.

Je denkt bij een blessure vooral aan dingen die je niet kunt doen. En het belemmert je natuurlijk ook in veel dingen. In dit artikel gaan we vooral in op de geestelijke kant van een blessure. Het oplopen en omgaan met een blessure heeft namelijk invloed op je geestelijke gesteldheid of je mentale kant.

Wat willen we bereiken?

Wij hopen dat je kritisch naar je eigen trainingssituatie gaat kijken. Ons doel is dat je elk principe kunt optimaliseren, zodat je nog meer uit je trainingen haalt.

Een blessure en de mentale kant ervan

Aan de ene kant kunnen blessures sneller ontstaan door bepaalde mentale factoren. Aan de andere kant hebben blessures ook gevolgen voor je welzijn. Je kunt misschien beperkt of helemaal niet trainen. Een bepaalde routine kan wegvallen. Je kunt in een gat vallen en te veel tijd overhouden. Misschien kan je de energie niet kwijt, je wordt onrustig en misschien wat humeurig. Een blessure kan tot onzekerheid en zelfs angst leiden. Vragen als: hoe lang duurt het voordat ik weer hersteld ben? Of zal ik ooit weer even fit zijn als hoe ik was? Je maakt je misschien zorgen over je revalidatieprogramma of pijn die lijkt toe te nemen. Het verschilt per persoon hoe je met dit soort lastige vragen omgaat.


Hoe zit jij psychisch in je vel?

Op wat voor manier je psychisch in je vel zit, is natuurlijk van invloed op het al dan niet ontstaan van blessures. Als je jezelf minder goed voelt, heb je sneller de kans om geblesseerd te raken dan wanneer je super lekker in je vel zit.


Mentaliteit

In sommige gevallen is het geblesseerd zijn afhankelijk van je mentaliteit. Sommige mensen zijn nu eenmaal harder voor zichzelf dan andere mensen. Mensen die streng voor zichzelf zijn, praten liever niet over hun blessure. Ze ontkennen het liever en vinden het helemaal niks dat ze eigenlijk ook iets mankeren.


Stress

Stress blijkt net als je mentaliteit van invloed te zijn op het al dan niet ontstaan van blessures. Er kan bijvoorbeeld iets ernstigs gebeurd zijn of er is sprake van een grote verandering in je dagelijkse leven. Discipline en stress kan soms hand in hand gaan. Een drukke agenda draaien waarin ook veel sport terugkomt, vraagt tenslotte om discipline. Net zoals bij zoveel zaken is een teveel niet goed. Te veel spanning in je lichaam verslechtert je prestaties. Blessures ontstaan dan vaak uit ‘’iets moeten’’ en daardoor te veel spanning hebben.


Een stresssituatie, voor de één niet te doen en voor de ander een kick!

Wat voor de ene persoon als een stresssituatie wordt ervaren, wordt voor de ander ervaren als een kick. Opvallend is dat het ervaren en voelen van stress je situatie verstoord op een fysiologische manier. De spierspanning (spiertonus) wordt dan hoger. Je coördinatie kan dan beïnvloed worden evenals je flexibiliteit. Coördinatie is je vermogen om bewegingen nauwkeurig uit te voeren. Dit doe je omdat je zenuwstelsel, zintuigen en spieren nauw met elkaar samenwerken. Een verhoogde spierspanning geeft meer risico op blessures.


Het mentale en cognitieve gebied

Stress verstoort niet alleen je fysiologische toestand, maar ook je situatie op het mentale gebied en het cognitieve gebied. Cognitief heeft te maken met het denken. Wanneer je goed om kunt gaan met stress en vervelende situaties, heb je het gedrag meer onder controle. Je bent rustiger, je bent meer beheerst en je loopt minder kans op een blessure dan iemand die heel erg gestrest is. Het hebben van een blessure kan leiden tot boosheid, spanningen en frustratie. En negatieve emoties kunnen weer negatieve reacties oproepen bij je revalidatieoefeningen.


Hoe kun je stress en een blessure zo goed mogelijk voorkomen?

Je kunt bovenstaande zaken het beste voorkomen door je zelf mentaal te trainen. Je stelt doelen en zet je motivatie om in actie. Je revalidatieprogramma kan uitdagend zijn en je blessure een goede leerervaring. Het herstellen van je blessure kan een goede prestatieverbetering zijn. Doordat je doelen stelt, geef je jezelf specifieke taken. Je zelfbeeld kan erdoor verbeteren. Je kunt je zelfvertrouwen ermee opkrikken. Ook vermindert het stress.


Het toepassen van ontspanningstechnieken

Hiermee bedoelen we bepaalde methodes die zowel je fysieke als je cognitieve en emotionele processen beïnvloeden. Je spierspanning wordt erdoor verlaagd. De pijn vermindert en je doorbloeding verbeterd. Ook verlaagt het je hartslag en brengt het je geest tot rust. Je bent minder gefrustreerd en boos.


Je gaat visualiseren

Door te visualiseren gebruik je voorstellingen en verbeeldingen. Dit doe je met hulp van al je zintuigen. Je ziet bepaalde dingen, voelt bepaalde dingen, hoort bepaalde dingen en ruikt of proeft bepaalde dingen. Deze verbeeldingen kun je ook hebben voor je revalidatietraject. Je beeld je in weer helemaal topfit te zijn en die 100 kg weer makkelijk te kunnen bankdrukken. je kunt je zelfvertrouwen erdoor vergroten en twijfels kun je verminderen.


Gedachtecontroletechnieken

Met gedachtecontroletechnieken kun je vervelende gedachtes over je blessure om proberen te buigen tot positieve gedachten. Door zelfspraak of een intern dialoog te doen kun je het zelfvertrouwen, je concentratie en doorzettingsvermogen bevorderen tijdens je revalidatie. Zorg er wel voor dat zelfspraak altijd positief is, anders bereik je het tegenovergestelde.