Groente en fruit: welke soorten en hoe het best bewaren?

Groente en fruit eten is enorm belangrijk en toch eten Nederlanders er vaak nog te weinig van. Excuses zoals: ‘’ik heb geen tijd’’, ‘’ik vind het niet lekker’’, ‘’het heeft weinig smaak’’ of ‘’ik vergeet het gewoon’’ worden regelmatig de revue gepasseerd. Super zonde want groente is o.a. goed voor het bestrijden van diverse soorten kanker en het verkleint de kans op overgewicht. Overgewicht is een groot maatschappelijk probleem. Het eten van groenten verkleint daarnaast de kans op hartstoornissen, het verlaagd je bloeddruk, het verkleint de kans op de ontwikkeling van nierstenen en het draagt bij aan stevige botten.

Genoeg goede redenen dus om voldoende groenten te nuttigen. Fruit levert naast groente ontzettend veel vitamines en mineralen die je lichaam nodig heeft om goed te kunnen functioneren. In dit artikel gaan we niet verder in op alle voordelen van het eten van groente en fruit. Waar we het wel over willen hebben, zijn de soorten fruit en groente. Er zijn er namelijk tal van, dus het is onder te verdelen in bepaalde soorten.

Soorten fruit

Wanneer we het hebben over bessen, aardbeien, frambozen, bramen en druiven wordt hiermee zacht fruit bedoelt. Ook zijn er de zogenaamde steenvruchten. Dit zijn abrikozen, kersen, perziken, pruimen, mango’s en nectarines. Appels en peren behoren tot de pitfruit. Sinaasappels, citroenen, grapefruit en mandarijnen zijn voorbeelden van citrusfruit. Als laatste categorie hebben we de exotische vruchten. Hieronder behoren de bananen, kiwi’s, granaatappels, papaja en ananassen.


Op welke manier blijft fruit het langste goed?

Er zijn een aantal richtlijnen om de kwaliteit van fruit goed te houden. We geven je een vijftal richtlijnen hoe je dit kunt doen:

  • Behandel en verpak fruit voorzichtig. Op deze manier voorkom je beschadigingen en uitdroging van het fruit.
  • Bewaar fruit zoveel mogelijk in de koelkast. Let op: behalve bij tropisch fruit. Het verlies van kwaliteit verloopt dan minder snel. Wanneer fruit nog niet goed rijp is (bijvoorbeeld een peer of perzik), is het raadzaam om deze buiten de koelkast te bewaren. Ze komen dan beter op smaak en dat is wel zo belangrijk.
  • Nog teveel mensen bewaren tropische vruchten zoals ananas, bananen, papaja’s en mango’s in de koelkast. Dit is niet slim, want de vruchten krijgen dan waterige plekken in de schil. Ook gaan ze sneller rotten.
  • Zorg ervoor dat je zacht fruit zoals aardbeien, bramen, frambozen en bessen niet afdekt. Hiermee voorkom je schimmelvorming en kneuzingen. Ook is het belangrijk dat je bij het bewaren van aardbeien en frambozen het kroontje en steeltje eraan houdt. Ze zijn dan beter houdbaar.
  • Probeer verschillende soorten fruit zoveel mogelijk gescheiden te houden. Fruit zoals peren, appels, bananen en perziken produceren veel ethyleen. Dit stofje bevordert de rijping. Sommigen andere vruchten kunnen er juist sneller door bederven.
  • Wanneer je fruit al gesneden, geschild of als sap hebt gekocht in de winkel is het belangrijk om altijd te checken of er een houdbaarheidsdatum opstaat. Check dit ook altijd bij fruit dat in blik zit of bij gedroogd fruit in een zakje.
  • Goed om te weten: gedroogd fruit is ook geschikt om voedingsstoffen binnen te krijgen zoals: vitamine B1, vitamine B6, foliumzuur (vitamine B11), magnesium, ijzer, kalium en koper. Ze bevatten alleen meer calorieën dan vers fruit. Dit komt omdat ze een stuk geconcentreerder zijn. Gedroogd fruit is wel aan te raden als tussendoortje zo nu en dan.


Soorten groenten

Als we gaan kijken naar de groenten, zijn deze ook onder te verdelen in verschillende soorten. De ene soort is rijker aan bepaalde voedingsstoffen dan de ander. Ook kan de smaak enorm verschillen. Om te beginnen zijn er de koolsoorten zoals: boerenkool, bloemkool, Chinese kool, broccoli, rode kool, savooiekool, witte kool, spitskool, zuurkool, paksoi, koolrabi en spruitjes. Taugé en tuinkers behoren tot de kiemgroenten. Champignons tot de paddenstoelen. Voorbeelden van peulvruchten zijn: kapucijners, doperwten, peulen, sperziebonen, snijbonen, tuinbonen en kousenband.

Dan hebben we ook nog de vruchtgroenten zoals: komkommer, paprika, courgette, tomaten, aubergine, maïs en pompoenen. Voorbeelden van bladgroenten zijn: sla, spinazie, witlof, andijvie, ijsbergsla, veldsla, zeekraal, postelein en raapstelen. Rode bieten, waspeen, bospeen, winterpeen, schorseneren, radijs, knolselderij, koolraap, rettich en pastinaak zijn knolgewassen. Naast knolgewassen hebben we ook stengelgewassen zoals: venkel, artisjok, rabarber, asperge en bleekselderij.

Als laatste groep zijn er de uien zoals uit, bosui, prei en knoflook. Mogelijk betrap je jezelf erop dat je slechts enkele van deze groenten eet. Het is belangrijk dat je voldoende afwisselt in verschillende groenten. Ze zijn niet alleen gezond, maar ook gewoon super lekker!


Op welke manier blijft groente het langste goed?

De bewaaradviezen voor groenten zijn niet hetzelfde als bij fruit. We geven je een vijftal richtlijnen hoe je de kwaliteit van groente het langste optimaal houdt:

  • Zodra er ook maar een beetje schimmel op groente zit, moet je het meteen uit de koelkast verwijderen.
  • Zorg dat de groentelade van je koelkast altijd schoon is.
  • Zorg dat je groente in een niet te kleine ruimte bewaard.
  • Bewaar je groente bij een juiste temperatuur. Dit komt neer op 3 a 4 graden.
  • Vermijd het bewaren van groente in afgesloten plastic zakken. Als je er graag iets omheen wilt doen, maak dan gebruik van vocht- en luchtdoorlatend papier of pak een open zak.


Gedroogde peulvruchten

Gedroogde peulvruchten hebben een andere manier van bewaren als voorkeur. Het is het beste om ze koel, donker, droog en goed verpakt te bewaren. Gedroogde peulvruchten horen niet muf te zijn, maar onbeschimmeld en gaaf. Wanneer ze blootgesteld worden aan licht, warmte en vocht kunnen ze gaan schimmelen of kiemen. De schil wordt na ruim een jaar wat harder, waardoor ze langer geweekt en gekookt moeten worden. Peulvruchten zijn o.a. goed om je LDL cholesterol te verlagen en ze zijn rijk aan eiwitten, koolhydraten, vezels, mineralen en B vitamines.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.