Groentesappen en sportdranken: wel of niet goed?

Voldoende drinken is belangrijk. Dat weten we allemaal. Groentesappen, multivitaminedranken en sportdranken behoren dan ook tot het rijtje. In dit artikel gaan we dieper in op deze vochtvarianten. We leggen je uit hoe ze zijn opgebouwd en waar ze uit bestaan.

Misschien weet je van jezelf dat je te weinig water drinkt, maar drink je één of meerdere van deze bovenstaande dranken wel. Misschien heb je hier zelfs een bepaalde reden voor. Zo kan het zijn dat je intensief sport en regelmatig een sportdrankje tot je neemt omdat het je energie geeft. Of je drinkt mogelijk veel groentesappen omdat je van jezelf te weinig groente eet. Je probeert door het drinken van groentesappen toch aan je dagelijkse hoeveelheid te komen.

Groentesappen

Groentesappen zijn dranken die voor 100% uit één of meerdere groenten bestaan. De sappen worden rechtstreeks uit groenten geperst of worden gemaakt uit groentesapconcentraat. Een bekende groentesap is tomatensap. Tomatensap is te verkrijgen in twee verschillende varianten. Hij is verkrijgbaar als blanco variant zonder verdere toevoegingen en de andere variant is met peper en zout aangevuld. Andere bekende groentesappen zijn wortelsap en bietensap. Een belangrijk aanwezige stof in tomaten is lycopeen. Het werkt als antioxidant en zou mogelijk beschermen tegen prostaatkanker. Tomatensap bevat door het verhitten meer lycopeen dan verse tomaten.

Belangrijk om te weten is dat groentesap geen volledige vervanger is van groente. Dit komt omdat groentesappen kleinere hoeveelheden aan vezels, foliumzuur, vitamine C en andere belangrijke stoffen bevatten dan vaste verse groenten. Om deze reden worden bewerkte groenten en dus groentesappen voor maximaal de helft meegerekend bij het voldoen aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Hieronder een overzichtelijk van sappen met de hoeveelheden aan belangrijke voedingsstoffen. Je ziet dat hier een behoorlijk verschil in zit.  

Welke sap? Hoeveel kcal? Hoeveel milligram calcium? Hoeveel microgram vitamine A? Hoeveel milligram vitamine C?
Druivensap 60 15 1 3
Vlierbessensap 60 20 0 30
Ananassap 45 15 20 15
Vruchtensap 40 10 8 12
Sinaasappelsap 40 15 10 29
Appelsap 35 9 0 0
Bessensap 35 10 0 12
Bietensap 35 3 10 3
Perensap 35 5 0 0
Wortelsap 30 15 2627 0
Grapefruitsap 30 10 27 26
Tomatengroentesap 20 15 159 8
Tomatensap 15 10 46 8


 

Multivitaminedranken

Multivitaminedranken staan erom bekend dat ze gemaakt zijn verschillende vruchtensoorten. Het zijn met vitamines verrijkte sappen van vruchten. Dit kan ook het geval zijn bij limonades en vruchtendranken. Niet alleen multivitaminedranken zijn verrijkt met vitamines. Aan de zogenaamde ACE dranken zijn de volgende vitamines toegevoegd: vitamine A, vitamine C en vitamine E. Een belangrijke vitamines die je terug vindt in multivitaminedranken is bètacaroteen.

Door het bètacaroteen krijgt het drankje een oranje kleur en het geeft een fruitige smaak. Bètacaroteen is een voorstadium van vitamine A. De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vitamine A voor volwassen mannen is 1000 microgram. Bij volwassen vrouwen is dit 800 microgram. Multivitaminedranken waar geen bètacaroteen is toegevoegd, kunnen voor ouderen of zieken een goede aanvulling zijn op de dagelijkse voeding. Beide hebben een hogere hoeveelheid vitamines nodig om goed te kunnen functioneren. In geen enkel geval zijn multivitaminedranken een goede vervanger een evenwichtige en gevarieerde voeding.


Sportdranken

Dan komen we aan bij een ander soort drank, de sportdranken. De naam zegt het zelf al. Het zijn dranken die bedoelt zijn als bron van vocht en energie tijdens en na fysieke inspanning. Als we kijken naar de sportdranken, kunnen we simpelweg zeggen dat ze uit twee soorten bestaan. Ze worden onderverdeelt in isotone, hypotone en hypertone sportdranken. Het voordeel is van sportdranken dat ze snelle zouten en suikers leveren die snel door je bloed opgenomen worden. Isotone sportdranken bevatten koolhydraten en elektrolyten om de glycogeenreservce en de elektrolytenbalans optimaal te houden.

Waar de glycogeenreserve iets zegt over de hoeveelheid suikers die in spierweefsel en in de ever is opgeslagen, zegt de elektrolytenbalans iets over de hoeveelheid zout die je binnenkrijgt en via het zweten weer verliest. Het aantal koolhydraten in sportdranken loopt nogal uiteen. De hoeveelheid is als volgt:

  • Hypotone sportdrank: deze bevatten maximaal 6 gram koolhydraten per 100 ml en geven het minste energie. Hypotone sportdranken zijn over het algemeen goede dorstlessers. Alleen leveren ze vaak niet de energie die je lichaam een echte boost geven.
  • Isotone sportdrank: deze bevatten 6 tot 8 gram koolhydraten per 100 ml en geven meer energie dan hypotone sportdranken. Isotone sportdranken spelen een belangrijke rol omdat ze de opname van vocht bevorderen. Ook leveren ze energie en helpen ze mineralen aan te vullen. Ze worden veel gebruikt bij sporten waar veel sprake is van vochtverlies.
  • Hypertone sportdranken: deze bevatten zo’n 8 tot 15 gram koolhydraten per 100 ml en geven het meeste energie. Door een hoger gehalte aan koolhydraten en mineralen kunnen hypertone sportdranken problemen geven in de maag. Ze onttrekken vocht aan het lichaam. Het is in de meeste gevallen verstandig om hypertone dranken zoveel mogelijk te laten staan. Je kunt beter een isotone of hypotone sportdrank pakken.
Vruchtensap en frisdranken bevatten nog meer koolhydraten. Ze bevatten gemiddeld zo’n 10 gram per 100 ml. Waar sportdranken meer zout bevatten, bevatten frisdranken en vruchtensappen meer suiker. Als voorbeeld: een glas cassis bevat zo’n 60 kcal. Tijdens het sporten verlies je zout en deze is door voeding of sportdrank goed aan te vullen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.