Trainen met een battle rope: alle voordelen + video uitleg

De battle rope is een steeds populairdere trainingstool in de sportschool. Hoe komt het dat we dit lange touw steeds meer zien terugkomen? En waarom is de battle rope zo populair? Wat kun je er allemaal mee? Welke spieren kun je trainen met de battle rope? Het zijn vragen waarop het antwoord nog voor veel mensen onduidelijk is.

In dit artikel gaan we je antwoord geven op deze vragen. Het is namelijk een enorm goede tool om niet alleen je spieren sterker te maken, maar daarnaast ook veel calorieën te verbranden. Handig wanneer je bijvoorbeeld de wens hebt om af te vallen.

Trainen met een battle rope: alle voordelen + video uitleg

De battle rope zien we steeds vaker terugkomen in de sportschool. Maar je kunt de battle rope ook prima thuis en buiten gebruiken. Wat kun je eigenlijk met de battle rope? Waarom is hij zo populair tegenwoordig? De meeste antwoorden zijn voor veel mensen nog wat onduidelijk. Wij zetten de feiten op een rijtje voor je.

Je kunt de battle rope op een veelzijdige manier gebruiken!

Je werkt met een battle rope aan beide kanten van je lichaam. Je traint je armen onafhankelijk, waardoor een eventueel krachtsverschil tussen rechts en links wordt tegengegaan. Het is niet noodzakelijk om er binnen mee te trainen en daarom zien we ze ook regelmatig gebruikt worden. Denk dan bijvoorbeeld aan bootcamps. Nu kun je hem ook prima thuis gebruiken voor een full body training. In de sportschool wordt de battle rope vaak gebruikt aan het einde van de training. Toch is het verstandig om ze ook in te lassen in het midden van je training. Je belast er namelijk je armspieren, beenspieren, schouders en corespieren mee. Natuurlijk is dit deels afhankelijk voor welke oefening je kiest.


Verschillende lengtes en weerstanden

De battle rope is in verschillende lengtes en dus in verschillende weerstanden verkrijgbaar. Wanneer het touw zwaarder is, zijn de oefeningen zwaarder. Natuurlijk slaat of valt dit met hoe je de oefeningen uitvoert. De intensiviteit van de battle rope kun je aanpassen door langer of korter te trainen. Met een interval kun je bijvoorbeeld 30 seconden intensieve weerstand afwisselen met 1 minuut op een lichtere weerstand trainen. Het zit hem dan vooral in je tempo en de afstand van het ankerpunt. Je traint er je explosieve kracht en uithouding mee. Ze zorgen dus ook zeker voor een intensieve cardiotraining. Dat maakt de battle rope een veelzijdige tool om mee te trainen.

Wissel af om verschillende spieren en vaardigheden te trainen

Om de battle rope optimaal te gebruiken, zal je veel moeten oefenen met het bewegen in verschillende richtingen. Door af te wisselen hierin, train je verschillende spieren en vaardigheden. Je kunt bijvoorbeeld de touwen in cirkels bewegen om je mobiliteit en het bewegingsbereik van je schouders. Door ze anderzijds van binnen naar buiten te bewegen, leg je meer nadruk op je core en heupen. Dit verbeter de algehele stabiliteit in je lichaam. Door af en toe ook 1 beweging gedurende een langere tijd te doen, leer je beter focussen. Je spieren kunnen er langer door onder spanning blijven en daardoor verbrand je vet en bouw je kracht op.


De afstand van het touw bepaald de weerstand

De strakheid van het touw bepaald voor een groot deel de weerstand die je wilt gebruiken. Wanneer je de afstand naar het ankerpunt vergroot, maak je de trainingsintensiteit lager. Verklein je deze afstand? Dan zal je training zwaarder worden. Let alleen goed op dat je gebruik kunt maken van al je spieren en dat je in balans staat. Wanneer je ver naar achter hangt, ga je veel kracht vanuit je armen gebruiken en minder vanuit je buikspieren. Iets waar je ook nog mee kunt variëren is de handgreep. Wil je onderhands vastpakken? Je legt dan meer de nadruk op spieren die een trekkende beweging veroorzaken. Wil je bovenhands vastpakken? Dan leg je juist meer nadruk op de spieren die zorgen voor een duwende beweging.


Battle rope waves

Een van de klassiekers als het gaat om het gebruik van de battle rope zijn de waves. Je traint hiermee je armen onafhankelijk en houd continu spanning op je corespieren. De armen maken een explosieve en rollende beweging van hoog naar laag. Je kunt deze beweging gedurende 15, 20 tot 30 seconden vasthouden. Zeker wanneer je er net mee begint, is het een intensieve oefening. Bouw dus rustig op en maak de lengte langzaamaan wat langer.

Battle Rope kopen?

Interesse om een Battle Rope te kopen? In samenwerking met één van onze partners krijg je nu tijdelijk €50,- korting! Bekijk hier de mogelijkheden!