Crosstrainer: terecht of onterecht een goed cardio toestel?

De crosstrainer heeft inmiddels zijn intrede wel gedaan in de meeste sportscholen. Na de loopband is de crosstrainer misschien wel het meest bekende cardiotoestel in de fitness. Niet voor niets dat veel mensen hem gebruiken. Crosstrainen heeft namelijk meerdere voordelen. Zo zorgt het voor een minimale belasting op je gewrichten (voor veel mensen dus geschikt), je kunt heel je lichaam ermee belasten en kunt zowel vooruit als achteruit. Zowel mannen als vrouwen gebruiken de crosstrainer, jong en oud, ongetraind en getraind.

Op de meeste crosstrainers kun je zelfs naar een televisiescherm kijken of kun je gebruik maken van verschillende apps die beschikbaar zijn. Ideaal om jezelf dus een beetje af te leiden en ondertussen de calorieën te verbranden. Hardlopen kan na een tijdje belastend zijn voor je knieën, enkels en rug. Door de crosstrainer te pakken, belast je deze gewrichten minder. Er is minder sprake van slijtage, want er is geen wrijving met een bepaald oppervlak. In dit artikel gaan we eens wat dieper in op de welbekende crosstrainer.

Wist je dit?

De crosstrainer behoort tot de zogeheten cardio oefeningen. Cardio heeft betrekking op je hart en bloedvaten. Het is elke vorm van beweging of training waarbij je hartslag een langere periode verhoogd wordt. Dit versterkt je longen en ademhalingsspieren.

Beter voor je gewrichten

In tegenstelling tot het lopen op een loopband, is de crosstrainer minder belastend voor je gewrichten. Waar elke stap bij het lopen grotendeels opgevangen wordt door je knieën, heb je hier bij de crosstrainer minder last van. Dit komt omdat je benen een ronddraaiende beweging maken waardoor er weinig tot geen klappen op je knieën komen. De ovale baan van de crosstrainer zorgt ervoor dat je de krachten op een meer gelijke manier kunt verdelen, waardoor de kans op blessures kleiner is. Vooral voor ongetrainden is de crosstrainer een leuk toestel wanneer je net begint of meer wilt bewegen. Als je stopt met bewegen, dan stopt het apparaat ook. De snelheid wordt namelijk bepaald door je eigen beweging en de weerstand.


Wat train je met de crosstrainer?

Zoals gezegd in de intro belast je met de crosstrainer je hele lichaam. Zowel je armen als je benen houd je ermee in conditie. Door de weerstand te verhogen, kun je de focus meer leggen op het verstevigen van je spieren, i.p.v. het verbeteren van je uithoudingsvermogen. Je gebruikt bij de crosstrainer de spieren in je bovenarmen (biceps en triceps), maar ook de spieren in je benen (quadriceps en hamstring) en buikspieren. De buikspieren heb je nodig om rechtop te blijven staan. Ze zorgen grotendeels voor je stabiliteit. Wanneer je achteruit beweegt, leg je meer druk op je bilspieren. Je hoeft niet bang te zijn om super breed en gespierd te worden van de crosstrainer. Hiervoor is de belasting te beperkt. Je kunt dan beter met losse gewichten trainen.

Wil je die overtollige kilo’s verliezen? De crosstrainer is dan een prima toestel om terug te laten komen in je trainingsschema. In het volgende kopje meer over het gebruik van de crosstrainer wanneer je wilt afvallen. Een ander voordeel van de crosstrainer is het verbeteren van je balans en stabiliteit. Je rugspieren worden ook meebelast.


Afvallen met de crosstrainer

De drempel ligt voor veel mensen bij een crosstrainer wat lager dan het hardlopen op een loopband. Je traint er je hele lichaam mee, wat interessant is als je wilt afvallen. In 30 minuten tijd kun je behoorlijk wat calorieën verbranden. Wanneer je zwaarder en langer traint, verbrand je natuurlijk meer calorieën. Op de meeste toestellen kun je het programma van te voren instellen. Zo heb je ook een programma kiezen waarbij je op vetverbranding zit.

Vetverbranding werkt langer door, dus als je na de crosstrainer nog wat krachtoefeningen doet, is je verbranding echt optimaal. Je weet nu ook dat je met de crosstrainer meerdere spieren aanspreekt. Door de voetsteunen gebruik je de benen en door de handgrepen gebruik je de armen. De beweging in het bovenlichaam is bij het lopen op een loopband een stuk minder. Op die manier kun je met een crosstrainer meer calorieën verbranden, omdat je lichaam meer energie nodig heeft om de beweging te maken.


Goed voor je hart

De crosstrainer behoort tot de zogeheten cardio oefeningen. Cardio heeft betrekking op je hart en bloedvaten. Het is elke vorm van beweging of training waarbij je hartslag een langere periode verhoogd wordt. Dit versterkt je longen en ademhalingsspieren. Ook versterkt het je hart. Je hart kan dan beter bloed door je lichaam pompen. Bovendien helpt het bij stress en het bevordert je geestelijke toestand. En je weet inmiddels ook dat je op een natuurlijke manier calorieën verbrand, wat je helpt bij het afvallen.

Regelmatig op de crosstrainer staan zorgt er dus voor dat je hart versterkt, het stimuleert je bloedsomloop, het verbeterd je ademhaling en het verlaagt je cholesterol. Genoeg reden dus om lekker te gaan crosstrainen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.