Voeding bij baby’s, peuters en kleuters: belangrijke tips

Joehoeee! Jullie kleine jongen of meisje is gezond en wel geboren. Het afgelopen jaar is vermoeiend geweest, maar enorm goed gegaan. De ontwikkeling van jullie baby gaat zoals gewenst en jullie zijn een echt gezinnetje geworden. Wanneer de baby een leeftijd bereikt van zo’n 8 tot 12 maanden, zijn er bepaalde richtlijnen die belangrijk zijn voor de verdere ontwikkeling. Het is goed te weten dat er sprake zal zijn van gewichtsverandering in het eerste levensjaar. Bij een leeftijd van 4 tot 12 maanden is er een gemiddelde gewichtstoename van zo’n 70 tot 150 gram per week.

Voeding ziet er steeds een beetje anders uit. Je hebt bij de voeding van zuigelingen al kunnen zien dat deze geleidelijk wordt uitgebreid naar vaste voeding. In dit artikel gaan we verder in op deze vaste voeding. En dan vooral wat belangrijk is bij deze vaste voeding. We geven je 11 aanbevelingen bij baby’s van 8 tot 12 maanden. Ook geven we aan welke voedingsproducten geschikt en juist niet geschikt zijn bij peuters en kleuters.

1.      Laat de darmen wennen

De darmen moeten wennen aan de vezels in de voeding. Vanaf 6 maanden kun je dus langzaam beginnen met het geven van vezelrijkere voeding, denk aan: kleine stukjes lichtbruin brood, witte pasta, witte rijst en pap van rijstebloem. Pas wanneer dit geen verdere problemen geeft, kun je verder gaan met het geven van volkorenbrood, zilvervliesrijst, volkorenpasta en pap van volkorenmeel.


2.      Leer je kindje kauwen

Waar in het begin pap nog wordt vervangen voor brood, kan pap na 8 maanden vervangen worden voor brood. Door het geven van brood, leert jullie kindje hoe het moet kauwen. Dit zal in het begin nog vooral sabbelen zijn. Uiteindelijk wordt dit kauwen. Je baby moet het voedsel met de tong naar de zijkant van de mond brengen, zodat her vermalen kan worden tussen de kaken. Dit is een lastige beweging die je kindje nog moet leren.


3.      Zorg voor voldoende vocht

Wanneer er borstvoeding of opvolgmelk gegeven wordt, kan er eigenlijk al ander soort vocht gegeven worden. Voorbeelden zijn: groentesapjes, water, maar bijvoorbeeld ook lauwe vruchtenthee. Een tuitbeker wordt na 8 maanden vervangen voor een gewone beker.


4.      Voldoende groente en fruit geven

Het is belangrijk bij de groenten om te kiezen voor zachte smaken. Voorbeelden zijn: wortel, brocolli, sperzieboontjes, komkommer, peultjes, bloemkool en ontvelde tomaat. Het is dan gaargekookt zonder zout in een beetje water. Ook fruit moet zacht zijn, maar mag daarnaast ook zoet zijn. Voorbeelden zijn: banaan, peer, perzik en meloen. Laat je kindje eerst wennen aan één bepaalde smaak, voordat je meerdere smaken gaat combineren.


5.      Voorzichtig zijn met pittige kruiden

Begin altijd met milde kruiden, voordat je pittigere kruiden gaat geven. Voorbeelden van milde kruiden en specerijen zijn: basillicum, selderij, nootmuskaat, oregano, dille en bieslook. Als dit geen problemen geeft, kun je pittigere kruiden proberen. Voorbeelden zijn: peper, paprikapoeder en kerriepoeder.


6.      Geef voldoende melkproducten

Wanneer een kindje de leeftijd van 1 jaar bereikt, is er een dagelijkse benodigde hoeveelheid van zo’n 300 ml aan melkproducten. Je kunt dan bijvoorbeeld uitgaan van 2 bekertjes melk en 1 schaaltje met magere yoghurt.


7.      Geef verantwoorde tussendoortjes

Het eten begint op een bepaald moment op echte maaltijden te lijken. Je kunt dan gerust een tussendoortje geven. Voorbeelden van verantwoorde tussendoortjes zijn: fruit, volkorenbiscuitje, soepstengel of rijstwafel.


8.      Weinig verzadigd vet

Het geven van de juiste vetten is erg belangrijk, omdat er sowieso snel sprake is van een verminderde inname. Er kan beter gekozen worden voor producten die arm zijn aan verzadigd vet. Je kunt met olie een warm hapje extra lekker maken voor je kleintje.


9.      Vitamine D

Kinderen tot 4 jaar hebben extra vitamine D nodig. Het gaat om zo’n 10 microgram extra elke dag. Dit is naast de voeding die je kindje tot zich kan nemen. Vitamine D mag dan in tabletten of druppelvorm gegeven worden.


10.  Weinig vet en zout

Vlees zal sneller vet en zout bevatten. Wanneer je dus vlees geeft, kies je voor vleessoorten met weinig zout en vet. Voorbeelden zijn: een stukje kipfilet, een stukje tartaar of een stukje hamlap. Vis mag ook zoals bijvoorbeeld zalm of makreel.


11.  Bewaar hapjes op de juiste temperatuur

Wanneer je iets overhoudt dat bewaard moet worden in de koelkast, dan is het verstandig dit te doen bij een temperatuur van 4 graden. Hapjes die in de vriezer moeten, bewaar je bij een temperatuur van -18 graden.


Energiebehoefte peuters en kleuters

De stofwisseling en de organen die werkzaam zijn bij de vertering, zijn na het eerste levensjaar wat verder ontwikkeld. Tussen de zes en negen maanden komen de tandjes door en wordt er geleidelijk overgestapt naar vaste voeding. Het is dan essentieel om een gevarieerde voeding te geven. Belangrijk is dat de gemiddelde energiebehoefte van een kind van 1-3 jaar zo’n 1100 kcal is bij jongens. Bij meisjes is dit zo’n 1000 kcal. Wanneer kinderen de leeftijd van 4-8 bereiken verhoogd deze dagelijkse behoefte naar 1500 kcal voor jongens en 1400 kcal voor meisjes.


Geschikte voedingsmiddelen bij peuters en kleuters

  • Volkorenproducten (geen witbrood)
  • Groente en fruit (verse en nitraatarme groente)
  • Plantaardige oliën
  • Aardappelen
  • Vlees met weinig verzadigd vet (geen rauw vlees)
  • 2x per week vis, waarvan 1x per week vette vis (zalm, haring of makreel)


Mineralen, spoorelementen, eiwitten en vitamines

Mineralen en spoorelementen zijn erg belangrijk voor de ontwikkeling van jonge kinderen. Een tekort kan vrij snel ontstaan. Belangrijk is om voldoende calcium te geven (0,5 gram per dag bij kinderen van 1 tot 3 jaar). Calcium is belangrijk voor de opbouw van het skelet. Ook belangrijk is het geven van voldoende jodium (90 microgram per dag bij kinderen van 1 tot 3 jaar).

Als laatste is ijzer ook erg belangrijk voor het vormen van hemoglobine. Hemoglobine is nodig voor het zuurstoftransport in de stofwisseling en het bloed. Te weinig ijzer kan leiden tot een verminderde geheugenfunctie. Om spiercoördinatie en denkvermogen te ontwikkelen is dus voldoende ijzer nodig. Een hoeveelheid van 8 milligram per dag is aan te bevelen. Ook zijn voldoende eiwitten belangrijk voor de groei. Vitamines zijn net zo belangrijk voor de groei, maar ook bij infectieziektes. Er is snel een tekort aan vitamine D. Gevarieerd eten helpt je kind om alle belangrijke voedingsstoffen binnen te krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.