Spiervezels: wat zijn het en wat doen ze?

Spiervezels heeft iedereen. En wist je dat ze voor een deel bepalen hoe je lichaam eruit ziet? Er zijn bepaalde spiervezels waar de ene persoon meer van heeft dan de andere persoon. Zo zijn een lange afstandloper en een bodybuilder beide goed getraind. Alleen door een andere samenstelling van de spiervezels ziet het lichaam er van een bodybuilder er heel anders uit dan dat van een lange afstandloper. Deze verschillen zijn je vast al wel eens opgevallen. In dit artikel gaan we verder in op de twee verschillende spiervezeltypes.

Wist je dit?

Spieren maken de werking van je organen ook mogelijk. Zo knijpt de spier van je maag het voedsel je darmen in.

Spierbundels

Een skeletspier bestaat uit spierbundels. Spierbundels zijn bundels van dwarsgestreepte en lange spiervezels. Er zijn in de basis dan twee soorten spiervezels te noemen. Dit zijn de rode en de witte spiervezels. Genetisch gezien zouden we allemaal 50% witte en 50% rode spiervezels moeten hebben. Iedereen is echter verschillend, waardoor de één beter is in duursporten, terwijl de ander zich beter thuis zal voelen in het krachthonk. In het laatste gedeelte gaan we ook even in op de type 2A en 2B vezels. Mocht je een wielrenner of fietsliefhebber zijn, lees dan even door tot het einde. Heel vervelend als je maatje veel sneller fietst dan jij. Misschien begrijp je nu beter waarom ;)


Ratio van de verschillende spieren

We hebben in principe allemaal witte en rode spiervezels. Het is alleen van belang om naar de ratio te kijken van de verschillende spieren in ons lichaam. Het komt bijvoorbeeld voor dat de borstspier ongeveer 30% rode en 70% witte spiervezels bevat. En dit terwijl het in de kuiten juist andersom kan zijn. Dat is heel natuurlijk verschijnsel in je lichaam. Aan de ene kant kunnen we op deze manier gewicht verplaatsen (kracht zetten), terwijl we aan de andere kant ervoor kunnen zorgen dat we bijvoorbeeld langer kunnen hardlopen.


Rode spiervezels

De rode spiervezels worden ook wel de ‘’Slow Twitch vezels’’ genoemd. Een andere benaming is type 1 vezels. Ze komen over het algemeen relatief traag op gang, maar ze zorgen er vervolgens voor dat je daar lange tijd gebruik van kunt maken. Ze kunnen dus lang actief zijn, zonder dat vermoeidheid optreedt.

Rode spiervezels staan erom bekend dat ze goed doorbloed en daardoor rood van kleur zijn. De rode kleur in de naam komt voort uit het feit dat deze kleurverandering op zal treden op het moment dat de vezel in aanraking komt met een bepaalde vloeistof. Type 1 vezels leveren dus weinig kracht en snelheid. De lange afstandloper is een uitstekend voorbeeld van iemand met veel rode spiervezels. Je voert de training van de rode vezels uit in het zuurstofsysteem, voor een toename van mitochondriën. Houd er rekening mee dat je spieren hierdoor niet groeien, dit doe je met de witte vezels. In het volgende kopje bespreken we de witte spiervezels.


Witte spiervezels

De witte spiervezels noemen we ook wel ‘’Fast Twitch’’ vezels. Een andere benaming is type 2 vezels. Witte spiervezels zijn minder goed doorbloed. Ze kunnen voor enorm veel kracht en snelheid zorgen. Om deze reden zijn ze wel snel moe. Een bodybuilder is een goed voorbeeld van iemand met veel witte spiervezels in zijn lichaam. Maar denk bijvoorbeeld ook aan de korte afstandssprinters bij atletiek. De spiervezels zorgen in dit geval voor dat er kort en explosief gesprint kan worden. De training van de witte spiervezels vindt vooral plaats in de fosfaatpoel en in het melkzuursysteem.


Goede warming up

Het is van groot belang om een goede warming up te doen, om ervoor te zorgen dat je de spiervezels op de juiste manier kunt trainen. Ben je bijvoorbeeld van plan om gewichtstraining op een hoge intensiteit te doen? Zorg er dan voor dat je deze oefeningen op een lage intensiteit begint. Op het moment dat je de witte spiervezels gaat trainen, train je automatisch ook de rode vezels. Andersom werkt dat niet zo. Dit zorgt ervoor dat je vooral een goede warming up nodig hebt op het moment dat je de witte spiervezels flink wilt gaan belasten.


Type 2A en 2B spiervezels

Ons lichaam heeft ruim 600 skeletspieren en deze uit drie soorten samengesteld. Je loopt, fietst of zwemt in een bepaald tempo en hierbij kiest het lichaam uit drie soorten vezels. Je weet nu dat type 1 vezels worden ingezet bij lagere tempo’s. Dit omdat ze minder snelheid kunnen opbrengen en ze leveren weinig kracht. Wel hebben ze een groot uithoudingsvermogen. Type 1 vezels zijn rood van kleur. De witte vezels worden ingezet als er meer snelheid nodig is. Ze hebben daarom minder uithoudingsvermogen. Je lichaam beschikt dan over twee soorten witte vezels, type 2A en type 2B, afhankelijk van het tempo wat nodig is. Wanneer er sprake is van een submaximaal (hoog) tempo, worden de 2A spiervezels geactiveerd. Het lopen op maximale snelheid wordt verzorgd door de 2B spiervezels.


Marathonlopers

Wanneer een marathon loper begint, worden vooral de type 1 vezels ingezet. Na zo’n anderhalf uur daalt de voorraad energie (in dit geval glycogeen) flink. Er worden dan meer type 2A vezels ingezet. Wanneer de marathonloper steeds meer richting het einde komt, moeten 2B spiervezels bijspringen om het tempo vast te kunnen houden. Vandaar dat marathonlopers niet alleen hun rode spiervezels moeten trainen, maar dus ook de witte spiervezels.


Ben jij een fanatieke fietser of wielrenner?

  • Fietsers met een hele sterke VO2 max hebben vooral veel rode (type 1) spiervezels. Over het algemeen zijn deze fietsers solo erg goed en zijn ze goed in etappewedstrijden. Het ‘’afsprinten’’ gaat ze vaak lastiger af.
  • Wielrenners die na een lange etappe een massasprint kunnen winnen, hebben een groot aantal witte spiervezels van het type 2A. Hiermee zijn ze in staat goed te sprinten.
  • Sprinters van het baanfietsen moeten vanaf begin af aan, meerdere ronden accelereren en hun snelheid vasthouden. Zij hebben vooral een groot aantal type 2B spiervezels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.