Doelen stellen, hoe doe je dat? Ontdek 5 interessante tips!

Als we gemotiveerd willen blijven, is het belangrijk om doelen te stellen. Wanneer je doelen stelt, kan dit leiden tot betere resultaten. Over het algemeen heeft iedereen die de sportschool bezoekt een doel. Het kan wel zijn dat je er niet altijd over nadenkt. Wanneer je regelmatig nadenkt over het doel van je fitnessbezoek, is de kans groot dat je daadwerkelijk aan dat doel gaat werken. Door onder ogen te zien wat je echt wilt bereiken, helpt het je om resultaten makkelijker te bereiken. In dit artikel alles over doelstellingen. Waar je doelstelling aan moet voldoen, welke soorten doelen er zijn en handige tips!

Doelen stellen?

Bij het stellen van doelen selecteer je de dingen die je wilt bereiken. Je gaat je doel bewust nastreven. Om inzicht te krijgen in de doelen die je zelf wilt stellen, stel je jezelf een drietal vragen. Wat wil ik bereiken? Wat doe ik op dit moment al om dit doel te bereiken? Welke dingen zou ik nog meer kunnen doen om dit doel te bereiken?.

Soorten doelen

Doelstellingen die gericht zijn op resultaat worden ook wel resultaatdoelen genoemd. Een voorbeeld is iemand die de grootste spierballen van zijn vriendengroep wilt hebben. In dit geval gaat het dus om een vergelijk in resultaat met de mannen uit de vriendengroep. Maar bijvoorbeeld ook het resultaat van een conditietest dat vergeleken wordt met standaard tabellen. Er zijn ook doelen die gericht zijn op je eigen prestatie. Dit zijn de prestatiedoelen. Je wilt iedere week minstens 2x per week fitnessen. Maar bijvoorbeeld ook een persoonlijk record in afstand en tijd. Bij de prestatiedoelen wordt niet gekeken naar anderen.


Prestatiedoelen

Bij een prestatiedoel gaat het dus om jezelf en de eigen prestatie. De meeste mensen die naar de sportschool gaan, zijn geneigd om resultaatdoelen op te stellen. In de praktijk werken prestatiedoelen dan eigenlijk beter. Dit komt omdat prestatiedoelen meer op de persoon zelf gericht zijn. Het resultaat van een doel staat dan onder controle van je eigen kunnen.


Resultaatdoelen

Bij resultaatdoelen ben je veel meer op iemand anders gericht en deze zijn slechter te beïnvloeden. Je bent tenslotte afhankelijk van anderen. Voorkom dus dat je jezelf blind staart op een trainingsmaatje die zonder moeite 100 kg kan bankdrukken. Start met een eenvoudige doelstelling als je aan je training begint. Bijvoorbeeld: alle krachtoefeningen wil ik in een rustiger tempo uitvoeren dan normaal.


Doelen met verschillende termijnen

Je kunt doelstellingen indelen naar tijd. Je kunt dan tot verschillende termijnen komen waarbinnen doelen gehaald moeten worden. Hieronder een voorbeeld:  

Welk soort doel? Wat is de termijn? Een voorbeeld
Onmiddelijk doel De eerstvolgende training ‘’Deze training wil ik in 10 minuten 10 km/u kunnen lopen op de loopband’’ ‘’Deze training wil ik mijn sit-ups verhogen met 6 herhalingen’’
Korte termijn doel Week tot één maand ‘’Een maand lang wil ik 2 steptrainingen per week doen’’ ‘’Ik ga minstens 3 keer per week sporten’’
Lange termijn doel Drie maanden tot een half jaar ‘’Ik wil 5 kg afvallen’’ ‘’Ik wil 12 km hardlopen’’ ‘’Ik wil 3 kg aan spiermassa opbouwen’’
Droomdoel Een aantal jaar ‘’Ik wil gezond blijven’’ ‘’Ik wil er als een bodybuilder uitzien’’ ‘’Ik wil een 8-pack’’
 


Je doelen stellen en ze formuleren

Bij het stellen van doelen selecteer je de dingen die je wilt bereiken. Je gaat je doel bewust nastreven. Om inzicht te krijgen in de doelen die je zelf wilt stellen, stel je jezelf een drietal vragen. Wat wil ik bereiken? Wat doe ik op dit moment al om dit doel te bereiken? Welke dingen zou ik nog meer kunnen doen om dit doel te bereiken?


SMART

Het doel dat je hebt, is iets wat je zelf echt wilt. Het is een intrinsiek doel (iets wat je van binnenuit wilt bereiken). Wanneer je het van binnenuit voelt, heeft het stellen van een doel veel meer effect dan wanneer anderen de doelen aan je hebben opgedragen (extrinsiek doel). Ga eens na of je doel juist is. Is je doel SMART?  

  • Is mijn doel specifiek?
  • Is mijn doel meetbaar?
  • Is mijn doel acceptabel?
  • Is mijn doel realistisch?
  • Is mijn doel tijdgebonden?
  Een verkeerde doelstelling is vaag en moeilijk na te streven: ‘’Ik ga nog meer mijn best doen om mijn kracht te verbeteren’’ Een voorbeeld van een juiste doelstelling: ‘’Gedurende deze drie maanden ga ik 2x per week 30 min hardlopen op de loopband.


Doelen meten

Het beste is om doelen te stellen die je kunt meten in tijd, gewicht, afstand of percentage. Stel daarnaast niet teveel doelen tegelijkertijd. Je moet dan de aandacht verdelen op teveel dingen tegelijk. Misschien begrijp je nu beter waarom 4x per week starten met krachttraining na niks gedaan te hebben, niet lang volgehouden wordt. De lat te hoog leggen werkt alleen maar frustrerend. Anderzijds is een te laag gesteld doel ook niet goed. Stel dus een doel dat je uitdaagt en je tegelijkertijd voldoende motiveert. Hieronder nog een aantal tips die je gaan helpen met het stellen en behalen van doelen.


Tip 1: stel een specifiek en meetbaar doel

Zorg ervoor dat je het beter wilt doen dan in je vorige training. Stel een doel wat voortkomt uit de trainingen die je tot dan toe hebt gedaan. Denk ook aan het aantal trainingen dat je wilt doen. Bijvoorbeeld iedere week 2x per week trainen gedurende 6 maanden.


Tip 2: stel een realistisch doel

Een realistisch doel mag best moeilijk zijn. Ze moeten tenslotte wel leiden tot een betere prestatie. Een te moeilijk doel zorgt voor frustratie, dus voorkom dat. Je kunt ook aan iemand advies vragen (fitnessinstructeur) die je goed kent.


Tip 3: stel een korte termijn doel en een lange termijn doel

Korte termijn doelen (één week tot een maand) helpen je op kort termijn de situatie te beoordelen. Het stippelt de weg uit naar een lange termijn doel (drie maanden tot een half jaar). Ook is het voordeel van korte termijn doelen dat ze je tijdig inzicht geven of je lange termijn doel wel realistisch is. Zorg dus dat je van doel naar doel werkt, met kleine stappen.


Tip 4: stel een prestatiedoel en GEEN resultaatdoel

Je hebt meer baat bij het stellen van prestatiedoelen. Zo kun je een persoonlijk record neerzetten. Dit kun je eigenlijk bij iedere training doen. Het gaat je helpen wanneer je de verbeterde prestatie opschrijft.


Tip 5: stel een positief doel

Stel je doel gericht op succes. Negatieve doelen zijn teveel gericht op het falen. Draai het dus om. Het is leuker wanneer je kunt zeggen dat je nu al 30 minuten op de crosstrainer kunt trainen, dan dat je zegt dat 45 minuten op de crosstrainer nog te lang is.


Andere extra tips

  • Noteer de datum voor het bereiken van je doelen
  • Herken wanneer je een doel bereikt hebt
  • Sla je doel op in je geheugen zodra je deze bereikt hebt
  • Evalueer je doelen achteraf
  • Zorg dat anderen je ondersteunen (niet beïnvloeden)
  • Zorg voor een visuele ondersteuning (denk aan het bijhouden in een agenda)