8 tips die je helpen om verantwoord af te vallen

Nederlanders moeten meer bewegen en dan vooral meer krachttraining doen. Er zijn helaas nog teveel mensen met overgewicht. Te veel en vooral te slecht eten in combinatie met te weinig beweging leidt snel tot overtollige kilo’s. Het probleem is dat er tegenwoordig van alles de wereld in wordt geholpen, waardoor mensen veel te veel informatie krijgen. En wat is nu precies waar? Wat moet je doen om daadwerkelijk af te vallen.
Wij van buikspieren.nl hebben een aantal eenvoudige tips voor je op een rijtje gezet. Tips die niet moeilijk zijn en waar je zelf mee aan de slag kunt. Mocht blijken dat het je niet alleen lukt, hebben wij een team van experts die je er graag bij helpen.

Tip 1: Juiste moment kiezen

Afvallen kost tijd en energie. Daarom is het goed om het juiste moment te kiezen als je daadwerkelijk iets aan je overtollige kilo’s wilt doen. Afvallen heeft aandacht nodig en het vergt veel discipline die je echt moet op kunnen brengen. En misschien wel belangrijker, het vasthouden van deze discipline. Je vasthouden aan een doel is niet makkelijk, maar wel essentieel als je daadwerkelijk iets wilt veranderen. Om verantwoord af te vallen zul je af moeten van het jojo-effect. Dit effect leidt ertoe dat het de meeste mensen maar niet lukt om blijvend af te vallen. Het volgen van een dieet leidt tot een vertraagde stofwisseling wanneer je weer ‘’normaal’’ gaat eten. Je komt dus direct weer aan.

Tip 2: Geleidelijk afvallen

In de meeste gevallen gaat het bij mensen die willen afvallen om een verkeerde leefstijl. Ongezond, niet gevarieerd en vooral te veel eten brengt nu eenmaal problemen met zich mee. Je leefstijl aanpassen kost tijd en daarom is het belangrijk om geleidelijk af te vallen. Dit betekent een halve tot 1 kg per week. Meer afvallen is leuk, maar is vaak een stuk moeilijker vol te houden. Iedere week een beetje afvallen, is een stuk gezonder en makkelijker vol te houden. Je lichaam went aan inspanning en de verandering in je leefstijl. En dat is super belangrijk om op een verantwoorde manier af te vallen. Je kunt altijd bij ons platform terecht met vragen hierover.

Tip 3: Minder eten

De kans is groot dat je teveel eet. Je slaat misschien je ontbijt over, maar haalt aan het einde van de dag je totale kcal behoefte ruimschoots in doordat je last krijgt van eetbuien en dus veel en vooral verkeerde dingen eet. Vaak is minder eten in combinatie met meer bewegen een goed begin. Puur en alleen minder eten, zou te voor de hand liggend zijn. Daarom is het advies om minder te eten, zonder dat je weet wat je precies moet minderen, niet voldoende. In de volgende tips geeft buikspieren.nl je hier graag meer informatie over.

Tip 4: Weinig vet, suiker en alcohol

Met minder eten bedoelen we dat je minder producten eet met veel transvet, suiker en alcohol. En kies in geval van producten met vet, voor producten met onverzadigde vetten. Over verzadigde vetten wordt enorm veel slechts gezegd. De vetten die je vooral moet vermijden zijn transvetten. Je vindt ze in snacks, gefrituurde producten, koek, gebak en veel bladerdeegproducten. Je lichaam kan deze transvetten niet verwerken en slaat ze op in het lichaam. Onverzadigde of ‘’goede vetten’’ worden meer aangeraden. Je vindt onverzadigde vetten in olijfolie, visolie, amandelen, avocado, walnoten, scharreleieren, lijnzaad en koudwatervis zoals haring en makreel. Lekker en gezond!

Tip 5: Gevarieerd eten

Begin met gevarieerd eten en blijf dit doen. Op deze manier krijg je, ook tijdens het afvallen, genoeg onmisbare voedingsstoffen binnen. Probeer ook eens nieuwe dingen, je staat versteld wat allemaal lekker en gezond is! Het helpt wanneer je op regelmatige tijden rustig en met aandacht eet. Maak eten een prioriteit. Om gezond af te vallen raden we je aan om 300-500 kcal onder onderhoud te nuttigen. De dagelijkse macro behoefte bestaat uit de volgende percentages: 50-55 % koolhydraten, 30-35 % vet en 10-15% eiwitten. In een later artikel leggen we je graag uit hoe je zelf precies je kcal behoefte kunt berekenen.

Tip 6: Voldoende beweging

We zitten veel te veel. En dit heeft een negatief effect op ons gewicht en op onze gezondheid. Minimaal een half uur bewegen op een matige intensiteit, helpt je al enorm. Dit zegt de Nederlandse Norm Gezond Bewegen (NNGB). Pak op je werk de trap i.p.v. de lift en ga als het even kan met je fiets naar je werk. Zorg voor voldoende beweging. Bewegen helpt calorieën te verbranden, maar helpt ook om je aangepaste leeftsijl op deze manier beter vol te houden. Je stofwisseling versnelt, waardoor je sneller en meer calorieen gaat verbranden. Met voldoende beweging blijf je ook na het afvallen beter op gewicht. En dat wil je natuurlijk!

Tip 7: Eet minder zout

Zout is in principe geen dikmaker en zeker niet slecht voor je lichaam. Het zorgt ervoor dat spieren goed kunnen functioneren en het zorgt voor de juiste vochtbalans. Het eten van zout wordt wel een probleem als je er een teveel van binnenkrijgt en dat is bij veel mensen die willen afvallen het geval. Zout zit al in heel veel voedingsmiddelen zoals bijvoorbeeld brood. We hebben het nu vooral over het zout dat wij zelf toevoegen aan het eten. Zout heeft toch een aantal nadelen die kunnen leiden tot overgewicht. Het kan eetlustopwekkend zijn en wordt veel verwerkt in kant en klaarmaaltijden die veel calorieën bevatten. Minder zout eten is gezonder. Het verlaagt je bloeddruk en het is beter voor je nieren. Ons advies is om meer verse producten te eten en zout meer te vervangen voor alternatieven zoals verse kruiden en specerijen.

Tip 8: Krachttraining

Zorg voor voldoende krachttraining. Krachttraining zorgt voor sterker spierweefsel. En met meer spierweefsel, verbrand je meer calorieën. Er wordt nog teveel gezegd dat cardio training het belangrijkste is als je wilt afvallen. Je verbrand meer calorieën en in veel gevallen is dit waar. Echter gaat het vooral om wat er met het lichaam gebeurt na de training. Krachttraining heeft veel meer effect op je stofwisseling en vetverbranding. Dit wordt ook wel het ‘’afterburn’’ effect genoemd. Je verbrand in totaal in veel gevallen dus meer dan bij cardiotraining.

Gerelateerde artikelen

1 Comment

  1. Dennis schreef:

    Goed artikel, dank je wel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.