Prioriteiten stellen: geen tijd of geen prioriteit?

Iedere dag en op elk moment maken we beslissingen. Eet ik vandaag friet of rijst? Pak ik de trap of pak ik de lift? Pak ik vandaag de auto of pak ik de fiets naar mijn werk? Slaap ik vandaag uit of sta ik wat eerder op om te sporten? Train ik vandaag 60 minuten of maar een half uur? Soms maken we hele belangrijke beslissingen en op een andere momenten  zijn beslissingen minder belangrijk.

Op het eerste gezicht lijken dit misschien minder belangrijke beslissingen. Maar eigenlijk zijn ze juist erg belangrijk. Ze gaan ten slotte over je leefstijl. Wanneer je geeft om je gezondheid, zijn ze zelfs heel erg belangrijk. In dit artikel alles over tijd en prioriteit. Ook gaan we kort in op de motieven om te sporten. Je hebt persoonsgebonden en sportschool gebonden motieven. En hoe zit het met jouw motivatie?

Maak keuzes!

Natuurlijk ben je druk met je werk, je gezin en je wilt ook nog wat tijd voor jezelf over houden. De pc krijgt misschien ook nog voldoende aandacht. Is er eigenlijk wel een moment om te sporten wanneer we zo druk zijn met ons leven? Wij van buikspieren.nl weten uit eigen ervaring dat alles draait om het maken van keuzes.

Geen tijd

Je kent het wel. Iemand die zegt geen tijd te hebben. Geen tijd om mijn kamer schoon te maken. Geen tijd om een stuk fruit te eten. Geen tijd om voldoende water te drinken. Geen tijd horen we veel wanneer iemand er eigenlijk geen zin in heeft. Iemand hecht er te weinig waarde aan. Geen tijd hebben is een goede uitspraak om iets niet te hoeven doen. Een andere uitspraak die voorkomt is ‘’geen zin’’. In vergelijking met geen tijd hebben, is dit wat flauwer. Je lijkt er met ‘’geen tijd’’ goed over nagedacht te hebben. Het lijkt bijna nog echt waar te zijn ook. Het is een reactie die helaas nog veel te vaak voorkomt als het op (structureel) sporten aankomt.


Drempel ervaren om te sporten

Naast het sporten heb je nog veel andere belangrijke dingen waar je tijd aan besteed. Denk aan koken, wassen, de kinderen ophalen, de rekeningen betalen etc. En daarnaast wil je nog eens kunnen bijkletsen met je vriendinnen. Het is een uitdaging om een combinatie van deze tijdsbestedingen aan te gaan, maar zeker niet onmogelijk. We gaan ervan uit dat mensen die ‘’geen tijd’’ hebben, een drempel ervaren als het op sporten aankomt. En dan met name om deze drempel te overwinnen. Waar voor de ene persoon de spierpijn een drempel vormt, is de spierpijn voor iemand anders juist de reden om te sporten.


Prioriteit

Natuurlijk ben je druk met je werk, je gezin en je wilt ook nog wat tijd voor jezelf over houden. De pc krijgt misschien ook nog voldoende aandacht. Is er eigenlijk wel een moment om te sporten wanneer we zo druk zijn met ons leven? Wij van buikspieren.nl weten uit eigen ervaring dat alles draait om het maken van keuzes. We kijken met z’n allen teveel naar tijd, terwijl het eigenlijk gaat om prioriteit. Wanneer je een dag hard gewerkt hebt, kan dit je energie geven. Door je fysiek in te spannen na geestelijke inspanning zul je een voldaan gevoel ervaren. Dit komt door een hormoon dat vrijkomt bij het sporten en dat hormoon heet endorfine. Het is een lichaamseigen stof die zorgt voor een goed gevoel. We willen je vragen eens kritisch naar jezelf te kijken. Leg de bal bij jezelf door te vragen waar jij de prioriteit aan geeft.


Verschil tussen tijd, prioriteit en vrije tijd

Bij tijd gaat het in dit geval om de vraag of er ruimte is. Met ‘’geen tijd’’ als reactie geef je aan dat er binnen je programma geen ruimte is. Bij prioriteit gaat het om het rankschikken naar belangrijkheid. Iets krijgt bijvoorbeeld je voorkeur boven iets anders. De vrije tijd is de tijd die je niet hoeft te besteden aan iets wat verplicht of noodzakelijk is (werk, studie, zorg, eten, drinken en slapen). Het wordt vaak geassocieerd met iets dat je doet omdat je dat graag doet. Bijvoorbeeld uitgaan, shoppen, tv kijken of het beoefenen van een hobby. Het gaat dus om een subjectieve ervaring.

  • Vrije tijd = tijd die je naar eigen goeddunken kan invullen of besteden
  • Prioriteit = datgene wat voorrang krijgt of hoort te krijgen
  • Tijd = gelegenheid


Geen tijd of geen prioriteit?

Je begrijpt nu misschien beter waarom ‘’geen tijd’’ geen terecht excuus is. Andere dingen krijgen je voorrang boven het sporten. Sporten heeft dus niet je prioriteit. Dat kan zeker zo zijn. Misschien ben je nog niet overtuigd van de voordelen van het sporten of heb je moeite met (opnieuw) starten omdat je in het verleden een negatieve ervaring hebt gehad met sporten. Of dit terecht is, moet je jezelf eerlijk afvragen. Geen zorgen, je leefstijl veranderen hoef je niet in één keer te doen. Je kunt je gedrag veranderen aan de hand van 6 fases.


Wat kan een goed motief zijn om te gaan sporten?

Wat heb jij nodig om naar de sportschool te gaan? Iedereen heeft een ander motief om naar de sportschool te gaan of juist niet. Een goed motief helpt je om in actie te komen. Het zijn redelijk stabiele eigenschappen die je kunnen aanzetten om een bepaald gedrag te vertonen. Misschien wil je wel wat overtollige kilo’s kwijt. Er zijn bepaalde persoonsgebonden motieven om te gaan sporten. En er zijn bepaalde sportschool gebonden motieven.


Voorbeelden van persoonsgebonden motieven:

  • Je figuur verbeteren
  • Je spieren ontwikkelen (versterken of vergroten)
  • Je zelfvertrouwen vergroten
  • Je conditie verbeteren (coördinatie, lenigheid, uithoudingsvermogen, kracht en snelheid)
  • Je persoonlijke contacten uitbreiden
  • Je gebrek aan beweging overdag compenseren


Voorbeelden van sportschool gebonden motieven:

  • De sportmogelijkheden zijn flexibel
  • De programma’s zijn geschikt om bepaalde persoonsgebonden motieven te bewerkstelligen
  • De sfeer is goed
  • De bereikbaarheid is goed
  • De activiteiten zijn leuk
Als je voldoende motieven hebt kunnen vinden, kun je jezelf motiveren door iets aan je situatie te doen. Je zoekt dus een situatie op waarin deze motieven terugkomen. Door je motivatie en tips om gemotiveerd te blijven toe te passen, zal je de voordelen van het sporten ervaren. Hierdoor wordt je nog gemotiveerder. Houd de motieven op het moment dat je niet aan het sporten bent, goed in gedachten. Het feit dat je het hebt volgehouden om tot hier te lezen, geeft aan dat je iets met je gezondheid of fitness wilt doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.