Roken en gewicht? Ontdek deze handige tips!

Roken is gelukkig lang niet meer zo ‘’populair’’ als vroeger. Waar het vroeger als normaal beschouwd werd, kiezen mensen er tegenwoordig veel minder snel voor. Natuurlijk zijn en blijven er altijd mensen die roken, omdat ze het gewoon veel te lekker vinden. Een andere groep heeft wel eens geprobeerd te stoppen of is daadwerkelijk gestopt. Heel vaak is ‘’stoppen met roken’’ het goede voornemen voor het nieuwe jaar.

De reden dat definitief stoppen nogal eens uitblijft, kan meerdere redenen hebben. In dit artikel gaan we in op de combinatie van stoppen met roken en gewicht. Stoppen met roken kan namelijk leiden tot gewichtstoename. Je zou zeggen dat stoppen met roken verder geen extra uitleg nodig heeft. Het is slecht voor je gezondheid en het kost veel geld wat je ergens anders voor kunt gebruiken. Toch stoppen sommige mensen niet omdat ze dan zwaarder worden. Hoe zit dat nou precies? Word je zwaarder als je stopt met roken? Buikspieren.nl gaat dieper in op dit onderwerp.

Roken en gewicht? Hoe zit het hiermee!

De gemiddelde gewichtstoename is ongeveer vijf kilo in het eerste jaar na het stoppen met roken en ongeveer zes tot zeven kilogram in het algemeen

Nicotine

Nicotine is de werkende stof in tabak en is een stimulerend middel. Het kan een opwekkend en licht stimulerend effect hebben, dat je concentratie kan bevorderen. De effecten van nicotine zijn ook lichamelijk te merken zoals: verhoging van je bloeddruk, verhoging van je hartslag en een mate van lichamelijke afhankelijkheid. Dit maakt het stoppen voor veel mensen zo lastig. Lang niet roken, wanneer je dit altijd veel hebt gedaan kan leiden tot hoofdpijn, stemmingswisselingen en rusteloosheid.


Lager lichaamsgewicht

Mensen die roken hebben over het algemeen een lager lichaamsgewicht dan mensen die niet roken of oud rokers. Dit verschil is gemiddeld 3 tot 4 kg. Soms kan de toename in gewicht oplopen tot wel 10 kg. Dit verschilt natuurlijk erg per persoon. De nicotine in sigaretten zorgt ervoor dat het lichaam meer energie verbruikt. Ook remt het je eetlust. Ruim 4 van de 5 rokers komen daadwerkelijk aan wanneer ze stoppen met roken.

Vrouwen komen gemiddeld meer aan dan mannen wanneer zij stoppen met roken. De reden dat het lichaam in gewicht toeneemt, heeft te maken met je stofwisseling. Rokers hebben een snellere stofwisseling. Kort gezegd is de verbranding hoger. Vaak is de vrees voor het aankomen groter dan de daadwerkelijke kilo’s die er bijkomen. In de eerste weken kan het gewicht vrij snel toenemen. Let wel: dit is afhankelijk van de mate waarin je gerookt hebt. Het mag duidelijk zijn dat iemand die een zware nicotineverslaving een grotere risicogroep vormen. Na ongeveer een half jaar stabiliseert je gewicht weer. Wanneer je stopt met roken en je gaat niet meer sporten, is het aan te raden om zo’n 200 kcal minder binnen te krijgen.


Meer eten

Stoppen met roken heeft voor veel mensen als gevolg dat zij meer gaan eten. Flinke eetbuien komen regelmatig voor. Dit komt omdat dopamine wordt afgegeven in de hersenen. Dit is een prikkelende lichaamseigen stof, die betrokken is bij beloning van gedrag. Het roken van een sigaret kan je een goed gevoel geven. Een gevoel van genot. Wanneer je dus stopt met roken, mis je deze dopamine boost en kan een hongerig gevoel of trek in iets lekkers toenemen om dit te compenseren. Ook gaan geur en smaakorganen beter werken als je stopt met roken. Als eten beter smaakt, is de kans groot dat je meer gaat eten. De sigaret wordt dus eigenlijk vervangen voor het eten. Vooral in pauzes kunnen deze tussendoortjes ervoor zorgen dat je snel aankomt.


Tips wanneer je stopt met roken

Je snapt nu beter waarom stoppen met roken kan leiden tot gewichtstoename. De nadelen van het stoppen met roken wegen natuurlijk nooit op tegen alle voordelen. Buikspieren.nl geeft je een aantal handige tips die je helpen wanneer je eindelijk echt stopt met deze slechte gewoonte.

  • Ga meer bewegen: stoppen met roken vertraagt je stofwisseling, maar geeft je ook energie. Ook verbeterd je longfunctie, verbeterd je bloeddruk en je hartslag. Ook komt endorfine vrij bij het sporten en dit hormoon verbeterd je gemoedstoestand.
  • Zorg voor afleiding: sporten is een goede afleiding. Wanneer je trek hebt in een sigaret, kun je ook iets anders gaan doen. Activiteiten werken goed. Ga langs je vrienden (die niet roken) of zoek een hobby waar je de dopamine boost krijgt die je lichaam nodig heeft.
  • Kijk uit met alcohol: alcohol is rijk aan calorieën en zal je trek in een sigaret stimuleren. Denk aan een feestje bijvoorbeeld. De verleiding is groter.
  • Eet gezond: wanneer je de trek niet kunt weerstaan, zorg dan dat je gezonde dingen eet. Voorkom het eten van snacks en zoetigheid. Als je meer aan het sporten bent, kun je een gezonde eiwitreep nuttigen bijvoorbeeld.
  • Leg het bespaarde geld apart: roken is duur. Doordat je bent gestopt, hou je veel geld over. Leg dit apart om jezelf eens goed in de watten te leggen. Koop een leuk paar sportschoenen of ga naar een welness om eens goed te ontspannen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.