Squat met bosubal: uitleg techniek + video

Er zijn allerlei varianten op de squat en in dit artikel zetten we de squat met hulp van een bosubal centraal. Over het gebruik van de bosubal zijn de meningen binnen de fitnesswereld nogal uiteenlopend.

De bosubal is een halve bal die je goed kunt gebruiken om oefeningen lastiger te maken. Maar dit doe je bijvoorbeeld ook wanneer je op één been staat i.p.v. twee benen. Je kunt er namelijk het evenwicht mee verstoren. Of je ook je stabiliteit traint, daar vertellen we je graag meer over.

Squat met bosubal: uitleg techniek + video

De squat met de bosubal is een leuke variatie voor de traditionele squat op een stabiele ondergrond. Je kunt het evenwicht verstoren en dat is af en toe wel leuk om het trainen afwisselend te houden. Alleen hoe voer je deze bosu squat goed uit? We leggen het je uit aan de hand van een video.

Trainen met de bosubal

Wanneer je sterker of gespierder wilt worden, dan zal je dat moeten trainen. Omdat wij van buikspieren.nl het belangrijk vinden dat het trainen afwisselend en leuk moet blijven, leggen we je daarom een squat uit met behulp van een bosubal. Een bosubal is een half ronde bal waar de meningen behoorlijk over verdeeld zijn. De ene aanbieder vindt het de meest waardeloze tool in de sportschool en de ander past de tool het liefst bij alle oefeningen toe.


Welk doel heb je?

De vraag is vooral welk doel je hebt. Wat is de voornaamste reden dat je naar de sportschool gaat om jezelf in het zweet te werken? Hecht je veel waarde aan evenwicht en wil je deze graag verbeteren? Dan kun je de bosubal prima gebruiken als trainingstool. Wil je echter flinke spiermassa opbouwen of wil je echt afvallen? Dan zijn er veel betere methodes die je kunt toepassen. Je kunt dan beter aan de slag gaan met traditionele krachttraining. Denk aan toestellen, losse gewichten en trainen met eigen lichaamsgewicht.


Evenwicht trainen op een instabiel oppervlak

Met een bosubal train je op een instabiel oppervlak. Wel moeten we erbij zeggen dat je er vooral je evenwicht mee traint en in veel mindere mate je stabiliteit. Wil je echt krachttrainen? Het is dan verstandiger om met je voeten op de vloer te staan. Denk dan eerder aan samengestelde oefeningen zoals squats en lunges op een stabiele ondergrond. Even werd gedacht dat veel oefeningen effectiever werden op de bosubal, maar dat is niet het geval.


De bosubal bij revalidatie

Het gebruik van instabiele oppervlakken wordt vaak gebruikt bij revalidatie. Door de bosubal te gebruiken, kan je de stabiliteit van je enkels verbeteren. Bij mensen bij wie dat al het geval is, haalt de bosubal weinig uit. Ook is de blessuregevoeligheid natuurlijk wat groter bij het trainen op een instabiele ondergrond. Het genereren van maximale kracht past niet bij het gebruik van de bosubal. Daar is hij gewoonweg niet geschikt voor.


Coördinatie en proprioceptie

Met een bosubal train je de coördinatie en proprioceptie. Bij dat laatste gaat het om het vermogen om de eigen lichaamspositie en de positie van de lichaamsdelen waar te nemen. Door een proprioceptieve omgeving te creëren, wordt er meer aanspraak gemaakt op je interne balans. Heb je moeite met de reguliere squat? Ga na wat de achterliggende oorzaak is. Deze oorzaken ga je helaas niet verhelpen door dezelfde squat uit te voeren op een andere manier. In dit geval dus door met 1 been te balanceren op een bosubal.


Onze mening in het kort: gebruik je de bosubal voor knie revalidatie? Of om je core meer te activeren? Er zijn effectievere manieren om dat te bewerkstelligen. Je hebt daar geen bosubal voor nodig. Het is verstandiger om op een stabiele ondergrond te beginnen. Voor een sterkere core kun je beter met zware gewichten tillen die je bijvoorbeeld boven je hoofd brengt.


 

Balans bij ouderen

Een doelgroep waar balanstraining extra belangrijk voor is, zijn de ouderen. Denk aan stoepranden op- en afstappen, traplopen, op 1 been staan zijn bewegingen die steeds lastiger worden. Door te trainen op een instabiele ondergrond, kunnen ze zich voorbereiden op onvoorziene situaties. Ze kunnen zo wat beter worden in het namen van deze obstakels.  

Ga na wat je doel is en gebruik de beste tool die daarvoor nodig is!