De loopband gebruiken? Let hier dan op!

De loopband is misschien wel het meest gebruikte fitness toestel in de sportschool. Je ziet vaak rijen loopbanden naast elkaar. Rond 20 uur ’s avonds is de kans groot dat elke loopband bezet is. Alleen waarom is die loopband nu eigenlijk zo populair? Of beter gezegd: waarom stappen veel mensen snel op de loopband? Dit komt waarschijnlijk niet omdat lopen op een loopband zo ongelooflijk leuk is. De voordelen van het lopen zijn wel erg leuk. Eén ervan is dat vrijwel iedere doelgroep de loopband kan gebruiken. Lopen is een bekende en eenvoudige beweging voor je lichaam. Helaas zitten we nog teveel met zijn allen. Het vele en lange zitten leidt tot negatieve gezondheidseffecten.

In dit artikel gaan we verder in op cardio apparatuur en dan specifiek op het lopen in de sportschool. We hebben het dus over de loopband. Dit toestel is erg geschikt voor het verbeteren van je cardiovasculaire uithoudingsvermogen. Er zijn nog meer voordelen en die bespreken we in dit artikel. Eerst gaan we in op de vraag hoe je veilig gebruik kunt maken van de loopband. Je kunt hier zelf vast een voorstelling van maken. Toch is het handig als je ze even naloopt.

Wist je dit?

Aangeraden wordt om dagelijks minimaal 30 minuten een matig intensieve activiteit te doen. Voorbeelden van dergelijke activiteiten zijn fietsen, maar ook lopen. De hond uitlaten zorgt al voor een snellere ademhaling en een hogere hartslag.

Veiligheid bij het gebruik van de loopband

De loopband is een moeilijker toestel dan de fietsergometer of de roeimachine. En dan met name in het gebruik ervan. Dit komt door de rolband, die tijdens het lopen beweegt. Bij het fietsen of roeien is de beweging wat makkelijker en staat deze wat meer vast. De trappers bij het fietsen en de handgreep bij het roeien beweegt pas, op het moment dat je zelf kracht levert. Bij het lopen is dit niet het geval. Je start de band en deze begint zelf te rollen. Je lichaam zal zich op het rollend vermogen van de loopband moeten aanpassen.


Waar moet je op letten bij het starten?

Zorg er voor dat wanneer je start op de loopband, je hem onbelast opstart. Het opstarten vraagt veel stroom en bovendien loop je de kans dat de loopband meteen al op een flinke snelheid begint. Om deze reden is het aan te raden om rustig op de loopband te stappen, waarbij je naast de band plaatsneemt met je voeten. Het is nog beter om vanuit stilstand rustig te gaan lopen. Wanneer je aan het stappen bent, probeer je zo snel mogelijk om met je handen los te gaan lopen. Lukt dit? Voer dan langzaam de snelheid wat op.


Waar moet ik op letten tijdens het lopen?

Tijdens het lopen is het belangrijk dat je dicht bij de voorkant van de band blijft. Je kunt dan altijd de steunbeugel vastpakken en het bedieningspaneel gebruiken. Te dicht naar de achterkant lopen geeft bovendien te veel risico om eraf te vallen. Dit kan lelijke smakkers veroorzaken. Het midden van de band is voor de meeste mensen prima te doen. Je hebt dan de minste kans om je evenwicht te verliezen of dat een deel van je voet op het gedeelte naast het loopvlak terecht komt.


Waar moet ik op letten als ik de loopband wil stoppen?

Ook het stoppen van de loopband vraagt wat aandacht. Mogelijk loop je nog op een behoorlijke snelheid en wil je stoppen omdat je te uitgeput raakt. Wanneer je wilt stoppen, zorg je er eerst voor dat je snelheid flink terug gelopen is. Je kunt dan wandelen op de band. Loop rustig uit gedurende 2 tot 5 minuten, afhankelijk van je intensiteit tijdens het lopen. Als je 30 minuten hardgelopen hebt, mag het uitlopen zeker langer zijn. Er zijn nu twee manieren om de loopband te stoppen. In het eerste geval zet je de voeten weer naast de band, waarna je de loopband stopt. In het tweede geval stop je de band waarbij je op de loopband staat. Let wel: zorg dat je dit alleen doet vanuit een heel rustig wandel tempo. De kans bestaat anders dat je meteen je balans verliest en valt.


Welke techniek is juist?

Niet alleen bij krachttraining is je techniek belangrijk. Ook bij het lopen kun je veel fout doen. een goede techniek is daarom erg belangrijk. Buikspieren.nl geeft je een aantal richtlijnen voor een effectieve looptechniek. Het gaat om een bepaalde harmonie tussen been- en armbewegingen. Let op de volgende punten:

  • Alle bewegingen vinden plaats in het vlak van de bewegingsrichting. Je heupen draaien bij iedere stap
  • Je voeten moeten recht naar voren worden neergezet
  • Ontspannen lopen, ook bij vermoeidheid. Dit houdt in: geen explosieve kracht zetten in de armen. Probeer losjes te lopen
  • De strekking in je voet, knie en heup moet optimaal zijn
  • Wanneer je afzet moet je krachtsinzet in de bewegingsrichting plaatsvinden
  • Ontspan je heupen en maak gebruik van het draaiende vermogen van de heupen
  • Houd je boevnlichaam rechtop of iets licht naar voren neigend. Je houd je hoofd rechtop in het verlengde van je lichaam


Welke trainingsdoelen zijn er bij het lopen?

Zoals je eerder in dit artikel hebt kunnen lezen is het lopen super geschikt voor het verbeteren van je aërobe uithoudingsvermogen. Ook kun je andere trainingsvormen toepassen bij het lopen. Dat is een nog niet genoemd voordeel. Zo kun je bijvoorbeeld ook lopen als hersteltraining of als intervaltraining. Veel mensen zullen de loopband gebruiken met als doel overtollige kilo’s kwijt te raken.

Wanneer je loopt om vet te verbranden, is het aan te raden om in hartslagzone 1 te lopen. Je loopt dan ongeveer op 60% van je maximale hartslag, gedurende zo’n 20 tot 30 minuten. Wanneer je als doel hebt om je aërobe uithoudingsvermogen te verbeteren, loop je op een hogere hartslag. Je basissnelheid verbeteren? Loop intervallen waarbij je hartslag regelmatig iets boven zone 2 komt. Je loopt dan met een hartslag die boven de 70 uitkomt. Let wel: dit zijn richtlijnen. Je verbeterd wat je traint. Het kan zijn dat je lichaam er anders op reageert dan het lichaam van je buurman.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.