Inspanning: de invloed ervan op je lichaam

Inspanning is belangrijk als je het risico op hart- en vaatziekten wilt verkleinen. En dat willen we natuurlijk allemaal. Er zijn genoeg redenen waarom een gezond en gelukkig leven de voorkeur krijgt. Om deze reden sporten heel veel mensen om fit te blijven. Fitness is de meest populaire sport voor volwassenen in Nederland. Dit komt o.a. omdat het qua tijd makkelijk in te delen is in je dagelijkse programma. Je bent niet afhankelijk van een bepaalde trainingstijd en kunt het helemaal zelf doen.

Veel mensen die de sportschool induiken, beginnen meteen fanatiek op de cardiotoestellen. Kijk maar eens om je heen in de sportschool waar je lid van bent. De kans is groot dat de loopbanden, fietsen, crosstrainers en steps allemaal bezet zijn. Als je aan al deze mensen zou vragen waarom ze doen wat ze doen, is de kans groot dat je het volgende antwoord krijgt: ik wil mijn conditie verbeteren. Eigenlijk bedoelen ze: ik wil mijn uithoudingsvermogen verbeteren. Mogelijk omdat ze daarmee willen afvallen. Slechts een enkeling zal zeggen: ik wil het risico op hart- en vaatziekten verminderen.

Gewicht

Met gewicht verliezen (of afvallen) wordt het verlagen van je vetpercentage bedoelt. Met cardio training verbeter je het aëroob uithoudingsvermogen. Het aëroob uithoudingsvermogen is gebaseerd op energieleverantie vanuit de volledige afbraak van suikers of vetzuren. Voor het aërobe uithoudingsvermogen is wel een essentiële hulpstof noodzakelijk, namelijk O2 (beter bekend als zuurstof).

Wanneer je wilt afvallen, gebeurt dit ook door veel vocht te verliezen. Denk bijvoorbeeld aan de sauna waar je veel zweet. Wanneer je altijd veel gesport hebt en er ineens mee ophoud, kun je veel spierweefsel verliezen. Je wordt dan wel lichter, maar niet omdat je vet verliest. En de meeste mensen willen juist graag dat overtollige vet verliezen.


 

Bloeddruk

Misschien wel de belangrijkste invloeden van inspanning is het verlagen van je bloeddruk. Ook als de inspanning eenmalig is, heeft dit een verlagend effect op je bloeddruk. Een voorbeeld: iemand met een verhoogde bloeddruk fietst gedurende 30 minuten op een matige intensiteit. Dit korte fietsmoment zal al leiden tot een lagere bloeddruk. Het fietsen (de inspanning) leidt tot een daling van de bloeddruk doordat de spierspanning in de wanden van de slagaders afneemt. De doorsnede van deze slagaders wordt groter en hierdoor daalt de bloeddruk.


 

Bloedvolume

Wanneer we onszelf inspannen met cardiotraining, leidt dit tot een toename van ons bloedvolume. Er is een duidelijk verschil bij mensen die getraind zijn (lange afstandslopers) en mensen die niet getraind zijn. Bij een hoger bloedvolume pompt het hart efficiënter. Een hoger bloedvolume is dus gunstig voor het vullen van je hart. Het vullen van het hart met bloed gaat een stuk gemakkelijker. Om deze reden hebben lange afstandslopers dus ook een lagere hartfrequentie (HF) dan niet sporters. Er zijn nog meer redenen waarom een hoger bloedvolume gunstig is: het gehalte aan schadelijke stoffen in je bloed neemt af, het leidt tot een verdunning van de hoeveelheid vetten in je bloed en het verkleint de kans op cholesterol wat zich afzet tegen de wanden van je slagaders.


 

Verandering in vetconcentraties

Zoals je hierboven hebt gelezen leidt een hoger bloedvolume tot een verdunning van de hoeveelheid vetten in je bloed. Door de inspanning treden er veranderingen op in deze vetten, waardoor ze minder schadelijk zijn voor je bloedvaten en je hart. Om hier wat dieper op in te gaan, blikken we even terug naar de chemische structuur van vetten. Vetten zijn een stofklasse van organische verbindingen van glycerine. Dit een drievoudige alcohol met vetzuren. Een ander woord voor deze verbinding is triglyceride.


 

Triglyceriden

De grootste groep natuurlijke vetten die er zijn, zijn mengsels van triglyceriden. Elke triglyceride bestaat uit een molecuul glycerine en drie vetzuurmoleculen. Dit zijn de verzadigde vetzuren, de enkelvoudig onverzadigde vetzuren en de meervoudig onverzadigde vetzuren. Terugkomend op de verandering die optreedt; door de inspanning verlaagd de concentratie aan triglyceriden. Er is een direct verband tussen hartinfarcten en hoge concentraties aan triglyceriden in het bloed. Een hartinfarct wordt veel sneller getriggerd door hoge concentraties aan triglyceriden. Je weet inmiddels dat spieren meer energie verbruiken bij inspanning. De spieren vragen om energie en beginnen dan meer triglyceriden te verbruiken in plaats van suikers. Dit komt door het verschil in energie. Triglyceriden leveren veel meer energie dan suikers. Wanneer je jezelf dus langdurig inspant, stimuleer je de verbranding van vet. Door inspanning ontstaat er een toename van de rode bloedcellen en hemoglobine in je bloed. Hierdoor kan meer zuurstof en koolstofdioxide gebonden worden, wat je inspanningsprestatie aanzienlijk kan bevorderen.


 

Cholesterol

Er zijn twee soorten cholesterol te onderscheiden. HDL en LDL cholesterol. HDL cholesterol is goed cholesterol om de volgende reden: het transporteert de op vet lijkende stoffen van de cellen naar de lever die  vervolgens worden afgebroken en getransporteerd. LDL cholesterol is slecht cholesterol en wel om de volgende reden: het zet zich af tegen de wanden van de bloedvaten. Wanneer triglyceriden worden afgebroken, wordt het LDL gehalte vermindert. Hierdoor is het risico op hart- en vaatziekten kleiner.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.