Blauwe bessen: 5 voordelen + 3 recepten

Het zou zelf tot de ‘’superfoods’’ bestaan. Blauwe bessen hebben duidelijk positieve effecten op de gezondheid. Wij van buikspieren.nl hebben deze fruitsoort onder de loep genomen en hebben de voordelen voor je uitgezocht. De term ‘’superfood’’ is wat ons betreft niet nodig. Er zijn echter bepaalde producten die een hoog gehalte aan goede voedingsstoffen en antioxidanten hebben. En daar is de blauwe bes een uitstekend voorbeeld van.

Andere voordelen van blauwe bessen zijn: verlaagt de kans op aderverkalking en hart- en vaatziekten. Ook beschermt het je tegen kanker, vertraagt het de ontwikkeling van tumoren en vertraagt het natuurlijk verouderingsproces. We raden je zeker aan om dit interessante artikel verder door te lezen.

Wist je dit?

De plant is een vruchtdragende struik en kan wel 2,5 meter lang worden. De planten krijgen na een jaar of 3 vruchtdragende beginsels en daaruit wordt de blauwe bes gevormd. De blauwe bes kan het best geplant worden in het vroege voorjaar. Het is een zelf- of kruisbestuiver, die bestoven wordt door hommels en honingbijen. Blauwe bessen zijn blauw-zwart en hebben een zoete smaak. Oorspronkelijk komt de blauwe bes uit Noord-Amerika. De blauwe bes heeft naast een goede smaak nog veel meer voordelen en deze leggen we graag aan je uit.

1: Blauwe bessen zijn rijk aan antioxidanten

Blauwe bessen hebben van de fruitsoorten misschien wel de hoogste concentratie aan antioxidanten. De term ”antioxidanten” is een verzamelnaam voor vitamine E en C, sporenelementen zoals seleen/zink en bioactieve stoffen zoals bètacaroteen. De antioxidanten beschermen je lichaam tegen allerlei agressieve stoffen die schade kunnen veroorzaken aan cellen en weefsels. Ze helpen beschadiging te voorkomen en werken preventief op lange termijn tegen hart- en vaatziekten. De belangrijkste antioxidant is ”anthocyaan”, de kleurstof die ervoor zorgt dat de bes blauw is.

2: Laag caloriegehalte

Blauwe bessen bevatten zeer weinig calorieën en zijn van nature zoals hierboven omschreven erg zoet. Combineren met suiker moet je dus vooral niet doen, om de positieve effecten te behouden. Ook zouden blauwe bessen vetcellen afbreken en voorkomen dat er nieuwe vetcellen ontstaan. Dit komt door een natuurlijke stof uit planten. Dit zijn polyfenolen. Polyfenolen vind je ook terug in: zoete aardappel, granaatappels, citrusvruchten, noten, groenten, volle granen, peulvruchten, pure chocola, groene thee en onbewerkte zaden en pitten.

3: Cholesterol gehalte verlaagd

Blauwe bessen bevatten een flinke hoeveelheid stoffen die je cholesterol verlagen. Een verhoogd cholesterol gehalte kan leiden tot slagaderverkalking. Wel is het goed te weten dat het HDL = High Density Lipoprotein goed is (stofzuiger omdat ze cholesterol afvoeren). Dit type cholesterol heeft dus een gunstig effect op je lichaam. Het LDL = Low Density Lipoprotein heeft een ongunstig effect op het lichaam (zet zich af in de binnenwand van slagaders). Af en toe blauwe bessen eten zorgt ervoor dat het LDL cholesterol gehalte verlaagd wordt.

4: Bloeddruk verlagend

We weten inmiddels dat een hoge bloeddruk niet goed is voor de gezondheid. Dagelijks een portie blauwe bessen eten, verlaagd de bloeddruk. Dit komt omdat bepaalde chemische stoffen ”flavonoïden” de bloedvaten openen, waardoor er een verhoogde doorbloeding ontstaat en een verlaging van de bloeddruk. Een verlaging van de bloeddruk verkleint het risico op een hartaanval of beroerte. Zowel voor jong en oud is het eten van blauwe bessen dus raadzaam.

5: Goed voor de hersenen

De antioxidanten in blauwe bessen hebben een gunstig effect op de hersenen. Ze helpen bij het verbeteren van de hersenfunctie en bij het tegengaan van leeftijdsgebonden achteruitgang. Daarnaast heeft het een positief effect op het cognitieve (denk) vermogen, concentratie en geheugen.

Belangrijk voor het nuttigen

De gezondheidseffecten bij verhitten of lang bewaren van blauwe bessen gaan achteruit. Je weet ook dat het gebruik van veel suiker niet verstandig is als je van de voordelen wilt profiteren. Ook de combinatie van blauwe bessen en zuivelproducten heeft een negatieve invloed op de opname van de anti-oxidanten. Wil je weten wat de voedingswaarde per 100 gram blauwe bessen is? Bekijk dan zeker de onderstaande tabel!

Recept 1: Smoothie met spinazie

Ingrediënten voor 2 smoothies: 1 banaan, 125 gram blauwe bessen, halve citroen, 200 gram verse spinazie en 250 milliliter water of magere natuuryoghurt. Bereiding in het kort: pers de citroen in de blender, voeg de spinazie en het water toe, snijd de banaan in stukjes en voeg deze samen met de blauwe bessen toe, mix alles tot een egaal mengsel.

Recept 2: Blauwe bessensoep (koud)

Ingrediënten voor 2 smoothies: 1 kg blauwe bessen, 100 gram stevia, 1 theelepel kaneelpoeder en 1 halve theelepel kruidnagel (gemalen), 1 theelepel zeezout, 1 citroen (alleen het sap), 1 theelepel azijn, citroenrasp, verse dragon en 750 ml water. Bereiding in het kort: Voeg de blauwe bessen, de kaneel, het water, de kruidnagel en het zout in een steelpan. Laat het geheel zo’n 5 minuten zachtjes koken. Mix met een blender het geheel tot een egaal mengsel en giet door een zeef. Laat vervolgens de bessensoep zo’n 30 minuten afkoelen in de koelkast.  

Recept 3: Geitenkaas salade met blauwe bessen

Ingrediënten: 300 gram blauwe bessen, 200 gram geitenkaas, 4 eetlepels olijfolie, 1 eetlepel witte balsamico, 1 theelepel honing, 7 gram amandelen, peper en zout Bereiding in het kort: Maak een dressing met de olie en balsamico, voeg de honing/het zout en peper toe, voeg een handjevol bessen toe en pureer ze door de dressing, voeg de amandelen toe, meng de dressing met de salade, voeg de rest van de blauwe bessen toe, verdeel de inhoud over de borden en leg de plakjes geitenkaas erop.

Conclusie

Blauwe bessen hebben meerdere positieve effecten op het lichaam en worden om deze reden dus niet voor niets als een ”superfood” gezien. Bovendien is dit een kleine greep uit de vele voordelen van blauwe bessen. Dus of je nu jong of oud bent, wilt afvallen of wilt aankomen, lekker aan de blauwe bessen gaan! Ze zijn belangrijke leveranciers van vitamines, mineralen, vezels en bevatten bovendien weinig calorieën. Hierdoor helpen ze je makkelijker gewicht te verliezen. Het advies is om dagelijks niet meer dan 20 gram blauwe bessen te eten en ze zoveel mogelijk te combineren met bijvoorbeeld andere soorten fruit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.