Foliumzuur? Zorg dat je er voldoende van binnenkrijgt!

Foliumzuur of vitamine B11 is een ontzettend belangrijke vitamine voor het menselijk lichaam. Zoals we weten zijn vitamines goed voor het lichaam. Het zijn stoffen die in kleine hoeveelheden voorkomen in ons eten en drinken. Vitamines staan erom bekend dat ze geen energie leveren. Helaas kan het lichaam zelf geen vitamines aanmaken, dus daarom hebben we ze nodig via onze voeding.

Een uitzondering is vitamine D. Deze vitamine soort kan het lichaam zelf aanmaken met licht. In dit artikel gaan we in op één van de belangrijkste vitamines, vitamine B11 (beter bekend als foliumzuur). Vitamine B11 wordt soms synthetisch vervaardigd en kan bijgevoegd worden aan bepaalde voedingsmiddelen met een maximum van 100 microgram per 100 kcal. Het kan zelfs worden toegevoegd aan bepaalde medicijnen. Nog teveel mensen in Nederland krijgen deze belangrijke vitamine te weinig binnen.

vetpercentage meten

Wat doet foliumzuur in je lichaam?

Foliumzuur is super belangrijk als we het hebben over de groei en goede werking van je lichaam. Ook speelt het een belangrijke rol bij het aanmaken van rode en witte bloedcellen. Bloedcellen bestaan uit rode bloedlichaampjes, witte bloedlichaampjes en bloedplaatjes. Foliumzuur draagt bij aan de vorming van je zenuwstelsel. Dit wordt na de eerste dag na de bevruchting aangelegd. Deze vitamine is dus enorm belangrijk voor de vroege ontwikkeling van een ongeboren kind.


Hoeveel foliumzuur mag je hebben per dag?

Voor volwassen mannen en vrouwen is de dagelijkse hoeveelheid foliumzuur 300 microgram. Het gaat dan om mensen van 19 tot 50 jaar. Er zijn een aantal situaties waarin er duidelijk meer nodig is. Verder in dit artikel lees je om welke situaties het dan gaat.


Zwangere vrouwen

Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, hebben een hogere dosis foliumzuur nodig. Er wordt dan zo’n 100 microgram meer aanbevolen, dus totaal 400 microgram. Voldoende foliumzuur aan het begin van de zwangerschap is erg belangrijk. Het is zelfs zo dat het de kans op geboorteafwijkingen en een open ruggetje verkleint. Een open ruggetje of spina bifida is een aandoening van de neurale buis bij de baby. Vaak wordt om deze reden aangeraden om een supplement te nemen van vier weken voor tot 8 weken na de bevruchting.


Wat gebeurt er bij een tekort aan foliumzuur?

Een tekort aan vitamine B11 kan leiden tot afwijkingen in de rode en witte bloedcellen. Dit heeft gevolgen op je energieniveau. Moeheid is een belangrijke bijwerking als je een tekort hebt aan vitamine B11. Ook je eetlust zal afremmen als je een tekort hebt. Op lange termijn kan dit leiden tot gewichtsverlies. Daarnaast kan het leiden tot  veranderingen in het beenmerg. Er wordt ook gezegd dat vitamine B11 meehelpt om homocysteïnegehalte van het bloed te verlagen. Homocysteïne is een lichaamseigen aminozuur dat in het bloed zit. Het ontstaat bij de opbouw en afbraak van eiwitten. Een hoog gehalte aan verhoogd homocysteïnegehalte in het bloed verhoogd de kans op beroertes, dementie en hart- en vaatziekten. Onderzoek moet nog uitwijzen of er hierbij een direct verband is met foliumzuur. Wel kan bloedarmoede optreden wanneer je zo’n 20 weken te weinig foliumzuur binnenkrijgt.


In welke voeding zit vitamine B11?

De voornaamste voedingsbronnen van foliumzuur zijn groene groenten, volkorenproducten (granen) en vlees. Voorbeelden: broccoli, spinazie, bieten, sinaasappels, bruine bonen, linzen, soja en lever. Lever is niet aan te raden bij zwangere vrouwen. Dit omdat lever rijk is aan vitamine A en een hoge dosis vitamine A kan leiden tot aangeboren afwijkingen bij een kindje. In iets mindere mate vind je foliumzuur ook terug in melk en melkproducten. Het is goed te weten dat het verhitten van foliumzuur leidt tot een vermindering van 30 tot wel 80%. Bij stomen of opwarmen in de magnetron loopt dit percentage op tot zo’n 40%. Het is dus raadzaam om het eten in zo min mogelijk water te koken en niet langer te verhitten dan nodig is. Wanneer je gevarieerd eet, krijg je voldoende vitamine B11 binnen.

Voedingsbron: Hoeveelheid: Microgram: ADH in % (algemene dagelijkse hoeveelheid):
Halfvolle melk 250 milliliter 16 5
Muesli 45 gram 70 23
Boerenkool 200 gram 100 33
Broccoli 200 gram 138 46
Spinazie 200 gram 249 82


Foliumzuur kopen

Je weet nu dat foliumzuur ontzettend belangrijk is. Het is o.a. nodig voor de groei en goede werking van je lichaam. Het speelt een rol bij het aanmaken van rode en witte bloedcellen en het draagt bij aan de vorming van je zenuwstelsel. Het is dus erg gevaarlijk als je te weinig foliumzuur binnen krijgt. Zeker wanneer je erg druk bent en niet altijd de tijd kunt nemen om uitgebreid te eten, moet je zorgen dat je voldoende foliumzuur binnenkrijgt. Dit supplement zorgt ervoor dat je snel aan je dagelijkse hoeveelheid komt.
Interesse om foliumzuur te kopen? Het is hier direct mogelijk om een potje foliumzuur aan te schaffen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.