7 indicaties die optreden wanneer je te weinig water drinkt

Water drinken! We weten dat het ontzettend belangrijk is en toch drinken we bijna allemaal te weinig water. Met dit artikel hopen we je nog eens duidelijk te kunnen maken waarom water zo ontzettend belangrijk is om goed te kunnen functioneren. De redenen dat mensen zo weinig water drinken, kan voortkomen uit de volgende excuses: water vind ik niet lekker, ik drink liever een kop koffie, ik heb echt geen dorst, ik denk er niet aan of ik heb als kind een traumatische ervaring opgelopen.

Te weinig water drinken kan leiden tot een structureel vocht tekort. Je kunt er zelf achter komen of je voldoende water drinkt. En wel door een aantal verschijnselen waaraan je kunt herkennen of je het voldoende binnen krijgt. Buikspieren.nl heeft ze in dit artikel voor je op een rijtje gezet.

Wist je dit?

Het lichaam bestaat voor ruim 70% uit water. De hersenen bestaan zelfs voor ruim 80% uit water!

Hoeveel vocht heb je nodig?

Waar het natuurlijk om gaat is het binnenkrijgen van vocht. Vocht is belangrijk bij de opname van voedingsstoffen, bij het transport van voeding- en afvalstoffen en het regelen van de lichaamstemperatuur. We krijgen via ons eten vocht binnen, maar het grootste gedeelte van het vocht krijgen we binnen door te drinken. Hoeveel vocht iemand nodig heeft hangt van een aantal factoren af zoals: leeftijd, inspanning, temperatuur of klimaat, eetgewoonten en de gezondheidstoestand van iemand. In bepaalde situaties heeft iemand nu eenmaal meer vocht nodig:
  • Iemand die zwanger is
  • Iemand die veel alcohol drinkt
  • Iemand die intensief sport
  • Iemand die zich in een warme omgeving bevindt
  • Iemand die veel zout binnenkrijgt
  • Iemand die ziek is
  • Iemand die ouder dan 65 jaar is (krijgen door het minder eten ook minder vocht binnen, nieren werken vaak minder goed, meer vocht nodig om afvalstoffen uit het lichaam af te voeren).

Vaak honger hebben

Honger hebben is iets waar we van nature sneller gehoor aan geven. Het is een signaal van het lichaam dat aangeeft dat er energie of voedingsstoffen nodig zijn. Soms is je hongergevoel zo heftig dat je maag er letterlijk en figuurlijk van gaat knorren. De hersenen merken dan een tekort op. Maag en darmen worden aan het werk gezet en de gassen verplaatsen door de samentrekkingen van de maagwand.

Toch is honger hebben iets wat veel wordt verward met het hebben van dorst. Dit komt omdat je lichaam dezelfde signalen geeft. Zo kan het zijn dat je honger denkt te hebben, terwijl je lichaam eigenlijk behoefte heeft aan vocht. Je gaat bijvoorbeeld meer eten, terwijl een extra glas water er eigenlijk al voor zorgt dat je hongergevoel verdwijnt. Water is onmisbaar als brandstof voor je lichaam!

Vaak ziek zijn

Het drinken van voldoende water zorgt ervoor dat je lichaam goed kan functioneren. Thee, koffie en de meeste frisdranken drijven vocht af. Het lichaam behandelt deze vloeistoffen dus niet hetzelfde als water. Je kunt denken dat je genoeg drinkt, terwijl je lichaam eigenlijk een tekort heeft. Cellen in het lichaam kunnen aangetast raken, als je te weinig vocht binnen krijgt. Om ziektes te vermijden, moet het lichaam worden voorzien van voldoende water. Langdurige uitdroging heeft een negatieve invloed op je immuunsysteem.

Slechte adem

Slechte adem? Dit kan een gevolg zijn van het drinken van te weinig water. Water drinken is nodig voor de aanmaak van speeksel. En speeksel heeft een anti-bacteriële bescherming tegen infecties en het gebit. Kleine organismen in het speeksel zorgen ervoor dat de ademkwaliteit op peil blijft. Om te voorkomen dat je een slechte adem hebt, moet je voorkomen dat de bacteriën die een slechte adem veroorzaken, eigen baas gaan spelen.

Afvallen lukt niet

Je traint enorm hard en bekijkt de oefeningen op Buikspieren.nl om overtollige kilo’s kwijt te raken. Toch lukt het tot op heden niet. Te weinig water drinken kan de oorzaak zijn hiervan. Je weet nu dat het lichaam water nodig heeft om alle processen goed in gang te houden. Overmatig verlies van lichaamsvocht leidt tot een vertraagde stofwisseling. En laat dit nu net niet stimulerend werken als je die 10 kg wilt kwijtraken.

Droge huid

Het is wel degelijk zo dat water invloed heeft op je huid. Het is niet zo dat water drinken ervoor zorgt dat je die mooie baby face hebt. Dit wordt namelijk grotendeels bepaald door de hormonen. Het drinken van voldoende water houdt echter wel de wanden van cellen sterk. En dus ook je huid. Deze is van nature vet en droge of schrale plekken zullen echt sneller ontstaan als je te weinig water drinkt. Een mooie zachte huid, wordt niet alleen bepaald door het drinken van voldoende water. Dit heeft vooral te maken met hormonen. Wel houdt voldoende drinken de celwanden van je huid sterk. Je huid is van nature vet. Droge of schrale plekjes zullen sneller ontstaan bij een vochttekort.

Niet zweten tijdens inspanning

Tijdens het sporten verlies je natuurlijk vocht. Het vocht moet aangevuld worden. Dit is belangrijk om te voorkomen dat je uitdroogt. De zweetproductie stopt als je langdurig te weinig drinkt. Een hoge lichaamstemperatuur in combinatie met te weinig zweten en drinken is erg gevaarlijk. Dit kan zelfs dodelijk zijn. Niet alleen met zweten en plassen raak je vocht kwijt, maar ook door gewoon al te ademhalen.

Kleur van de urine

Urine heeft van nature een lichtgele kleur. Als de kleur van urine donkerder geel wordt, is dit een signaal dat je te weinig water binnen krijgt. Je nieren zijn dan vocht aan het sparen voor verschillende lichaamsprocessen. Wel is het goed te weten dat vitamine B2 de kleur van urine kan manipuleren. Deze vitamine maakt je urine evenals donkerder.

Wat kan er gebeuren als je te weinig water drinkt?

Het advies is om 1,5 tot 2 liter water per dag te drinken. Je weet nu dat het afhankelijk is van een aantal factoren. Hoeveel je binnen moet hebben, hangt grotendeels af van hoeveel vocht je verliest. Het is goed om je bewust te zijn van deze overige kwalen die kunnen optreden als je te weinig water drinkt. De volgende uitdrogingsverschijnselen kunnen dan voorkomen: slechte bloedcirculatie, vermoeidheid, pijnlijke gewrichten, hoofdpijn, slechte concentratie en stress of bijvoorbeeld infectie aan de urinewegen. Zonder vocht houd een mens het niet heel lang vol.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.