Focussen in de sportschool? 11 handige tips!

Misschien betrap je jezelf er wel op. Tijdens het uitvoeren van een oefening ben je met van alles bezig, behalve met de oefening. Je kijkt naar buiten, irriteert je aan het gekreun van iemand in het krachthonk of de muziek leidt je af. Als je iemand voorbij ziet lopen, gaat daar misschien ook nog eens je aandacht naar uit. Je dwaalt af en hierdoor is de kans op blessures een stuk groter.

Wist je dit?

Het kan natuurlijk zo zijn dat je gedachten heel ergens anders naar uitgaan. Dit kan iets privé zijn of bijvoorbeeld iets op het gebied van werk wat je dwars zit. Je zit min of meer voor je uit te staren, maar bent je niet echt bewust van de oefening. Zonde! Met meer focus geef je de spieren een betere prikkel. Je zult sneller sterker worden en boek meer resultaat.

Wat is focus?

Met focus wordt bedoelt dat ergens je aandacht op gericht is. En dan vooral ook je denken. Met een goede focus, zal o.a. je ademhaling beter zijn, waardoor je het makkelijker kunt volhouden. Bij aandacht gaat het om een stukje belangstelling of interesse. Je gericht je dus selectief op één aspect van je omgeving. En anders aspecten worden dan genegeerd. Er zijn een aantal punten die ervoor zorgen dat je beter je aandacht kunt houden bij de training.


Ga alleen trainen

Het trainen met iemand samen heeft natuurlijk voordelen. Je wilt misschien je training afwisselen of intensiveren en gebruikt een specifieke trainingsmethode zoals het forced reps principe. Je buddy helpt je dan om je laatste herhalingen nog net te kunnen doen. In dit geval motiveer je elkaar enorm. Anders is het wanneer je behoort tot de kletsmajoren onder de sportschooltypes. Misschien gaat het kletsen dan ten koste van je focus en training.


Leg je mobiel in een kluisje

Steeds meer mensen pakken hun telefoon erbij tijdens de training. Het is niet bevorderlijk voor je nekspieren en het leidt ook nog eens af. Genoeg reden dus om je mobiel in een kluisje te laten liggen. Laat je facebook vrienden en je groepsgesprekken in whatsapp maar even wachten. Jouw prioriteit ligt nu even ergens anders!


Zet muziek op die je motiveert

Welke muziek voor iemand motiveert, is voor iedereen verschillend. Waar de één zich goed kan focussen op hardstyle muziek, kan de ander dit juist op reggae. Muziek heeft invloed op je gemoedstoestand en kan je training beïnvloeden. Wanneer de muziek in de sportschool je afleidt, zet je lekker je eigen muziekjes op. Helemaal niks met muziek? Er zijn ook koptelefoons waarbij het omgevingsgeluid zoveel mogelijk wordt beperkt.


Stel doelen

Door doelen te stellen kun je veel gerichter aan de slag. Het stellen van doelen is niet makkelijk en hierbij zul je vooraf goed na moeten denken. Doelstellingen moeten SMART zijn. Zorg dat je een onmiddelijk doel hebt voor de eerstvolgende training, zodat je iets hebt waar je de aandacht op kunt richten. Door met meer focus te werken aan je doel, zul je meer en sneller vooruitgang boeken.


Plan je trainingen in qua dag en tijd

Spreek met jezelf vast dagen en tijden af dat je gaat trainen. Dit lukt waarschijnlijk ook met school en werk, dus doe dit ook met het sporten. Het werken in tijdsblokken stimuleert je focus. Maak het sporten belangrijk, plan er vaste tijd voor in en je zult zien dat je veel meer aandacht hebt voor je trainingen.


Let op je ademhaling

Door bewust adem te halen tijdens je oefeningen, heb je allereerst meer kracht en heb je daarnaast meer focus. Wanneer je jezelf echt focust op je ademhaling, zul je veel minder snel afgeleid zijn. Stress zorgt voor een te hoge ademhaling en hierdoor is je hoofd er niet bij. Voor sommige mensen werkt dit averechts. Je zult ook merken dat de uitvoering van je oefeningen veel effectiever is, wanneer je rustig en goed ademhaalt.


Visualiseer de oefening

Visualiseer af en toe eens de uitvoering van de oefening. Door te visualiseren stel je een beeld voor. Je leert je beter te focussen omdat je beter weet waar je op moet letten. Misschien heb je als doel om vandaag 50 kg te bankdrukken, i.p.v. de gebruikelijke 40 kg. Beeld jezelf van te voren in hoe je deze 50 kg gaat wegdrukken vandaag.


Denk aan de oefening

Richt je aandacht tijdens het trainen op de oefening en de spier(en) die je ermee traint. Probeer stil te staan bij wat er gebeurt in je lichaam en wat je voelt. Door bewust te trainen, voel je de spieren aan- en ontspannen. Doe dit niet bij één oefening, maar bij elke oefening. Als je het niet goed genoeg voelt, kan het helpen om je ogen dicht te doen. Je kunt je dan nog beter concentreren op de uitvoering van de oefening en het gevoel in je lichaam.


Zorg dat je vooraf iets eet

Trainen met een volle buik kan enorm afleiden. Anderzijds kan trainen op een lege maag ook voor problemen zorgen. Voor sommige mensen werkt sporten op een lege maag wel. Het kan afleiden wanneer je een gevoel van honger ervaart tijdens je training.


Activeer je siervezels

Wanneer je denkt aan bepaalde spieren, worden je zenuwen en spieren nog actiever. Je spiervezels worden meer geactiveerd. Dit heeft dus ook te maken met coördinatie. Bij coördinatie gaat het om een goede samenwerking tussen je zenuwstelsel, je zintuigen en je spieren. Je lichaam is hierdoor beter in staat om je oefeningen nauwkeuriger uit te voeren.


Zoek de afleiding zelf niet op

Als je weet wat je afleidt, zul je het zelf niet op moeten zoeken. Je concentratie kan in de problemen komen door verschillende situaties: het is heel erg druk in de sportschool, de apparatuur staat te dicht op elkaar, de muziek werkt niet motiverend, schaars geklede mensen, lawaai/geklets of gekreun door anderen. Zoek een sportschool waar je op je gemak bent en waar je gericht kunt trainen. Probeer ook eens op een ander tijdstip te trainen. Mogelijk dat je dan minder lang hoeft te wachten op een oefening en veel meer focus hebt tijdens je training.