Eetgedrag: 5 tips hoe je dit kunt controleren

Eetgedrag bepaalt in grote mate of je al dan niet een gezond gewicht hebt. Tegenwoordig worden we elke dag blootgesteld aan allerlei verleidingen. Verleidingen in het kopen van allerlei producten. De keuze is reuze. Kijk alleen al naar de producten in alle verschillende supermarkten. Hierdoor is het niet makkelijk om de controle te hebben over je eetgedrag. En dan ook om de eetbuien de baas te zijn en blijven. Thuis en op ons werk worden we af en toe geconfronteerd met eetbuien. Ze maken gezond eten en leven echt niet altijd makkelijk. Na een foutje vindt je het moeilijk om de goede draad weer op te pakken. Verlies in vertrouwen of een gevoel van falen kunnen het gevolg zijn.

We zijn benieuwd!

Buikspieren.nl zet in dit artikel een aantal eenvoudige tips voor je op een rijtje. Ze gaan je helpen om je eetgedrag wat meer te controleren. We zijn erg benieuwd welke voor jou werken!

Je doet boodschappen op een volle maag

Je kent het wel. Je heb trek in iets lekkers en weet dat je over een half uurtje in de supermarkt staat om je boodschappen te doen. Je begeeft jezelf op glad ijs want je brengt jezelf bewust in een lastig parket. De kans dat je producten meeneemt die niet op je lijstje staan, is een stuk groter. Ook de chips, koekjes en snoepgang kun je ineens niet meer passeren. Heel even de gang inlopen en in feite aan de verleiding toegeven, vergoot het risico op een volledige eetbui. Je maakt het jezelf dus onnodig moeilijk. Het punt is om juist niet toe te geven aan een intens verlangen om troost te zoeken in suikerrijk en vetrijk voedsel. We raden je aan jezelf niet teveel bloot te stellen aan verleidingen. Hoe doe je dit? Maak voor het boodschappen doen een lijstje en houd je hier strikt aan.


Zorg dat je meerdere keren per dag eet

Ookal gaat het uiteindelijk om het totale calorieën wat je binnenkrijgt, helpt het je om meerdere kleinere eetmomenten op een dag te hebben. Zorg dat dit er minimaal 5 zijn. Door je energiebehoefte te spreiden, is je lichaam meer verzadigd. Dit in tegenstelling tot 3 grote eetmomenten. Je zult minder snel honger ervaren, waardoor je niet ineens flinke hoeveelheden naar binnen werkt. Ook kun je op deze manier veel gevarieerder eten en dat is voor het controleren van je eetgedrag super belangrijk. Check en geef jezelf de tijd om erachter te komen waar jij het beste op reageert. Ieder mens is tenslotte anders.


Ontbijt, lunch en dineer op een vaste plek

Op de bank voor de tv eten is misschien leuker, maar zeker niet verstandig als het om je eetgedrag gaat. Eten werkt op zichzelf al behoorlijk ontspannend, dus je hebt geen andere afleiding nodig.  Door aan tafel te eten, stimuleer je ook juist eetgedrag bij je kinderen. Onderuit gezakt in de bank eten hoort hier zeker niet bij. Wanneer je de tijd neemt voor het koken, zul je er ook meer van genieten als je aan tafel zit.


Kook of bereid wat nodig is

Misschien maak je standaard veel meer klaar dan nodig is. Je wilt graag dat je eten vers en lekker is. Bewaar eten dus niet te lang. Het gaat vaak ten koste van de voedingsstoffen. Koken of bereiden wat nodig is, voorkomt ook dat je maar door blijft scheppen. Je eet al snel te veel. Wanneer je echt veel traint, kan het handig zijn om je maaltijden te preppen. Je bent dan heel consequent bezig met je eetgedrag. Zorg dan dat je precies weet hoeveel je nodig hebt.


Zoek afleiding als je een vreetbui krijgt

Niet alleen in de supermarkt, maar op veel meer plekken kom je in de verleiding om te doen wat je eigenlijk niet zou moeten doen. Hier speelt de voedingsindustrie heel goed op in. Wanneer je merkt dat je een eetbui hebt, helpt het je om afleiding te zoeken in de vorm van beweging. Door actief te zijn verzet je je zinnen en concentreer je op iets anders. Het lezen van een boek kan natuurlijk ook helpen voor sommige mensen. Alleen er hoeft maar net iets te staan over eten en je gaat er misschien juist wel sneller aan toegeven. Bovendien zorgt het sporten dat je minder snel iets ongezonds pakt als je klaar bent. Dit zou wel heel zonde zijn van je training.

De tips hierboven helpen je om je eetgedrag beter te controleren. Natuurlijk snappen wij dat het niet makkelijk is om alle tips in de praktijk te brengen. Ga dus ook op zoek naar wat werkt voor jou. Schrijf op wat je eet gedurende een aantal weken. En schrijf ook op waar je nog tegenaan loopt. De experts van Buikspieren.nl helpen je graag goed op weg!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.