Omega 3 vetzuren: wat zijn het? + overzicht vissoorten

Omega 3 vetzuren zijn een speciale groep binnen de onverzadigde vetzuren. Ze behoren tot de essentiële vetzuren en het lichaam kan ze dus niet zelf vormen. Genoeg reden om de omega 3 vetzuren eens wat meer aandacht te geven.

In dit artikel hebben we het over termen als EPA en DHA. Ook geeft Buikspieren.nl je een duidelijk overzicht met soorten vis en de daarbij horende vet, EPA en DHA gehaltes.

Dierlijke en plantaardige vetten

Vetten kunnen via onze voeding worden opgenomen. Dit kan door middel van dierlijke en plantaardige vetten. Dierlijke vetten hebben over het algemeen een hoger gehalte aan verzadigde vetzuren. Plantaardige vetten zijn gezonder, aangezien zij een hoger gehalte aan onverzadigde vetzuren en essentiële vetzuren bevatten. En dan komen we aan op een belangrijke uitzondering. We hebben het dan over de dierlijke vetten in vis. Deze bevat net als bij de plantaardige vetten een hoog gehalte aan essentiële vetzuren. Een voorbeeld is het omega 3 vetzuur. Omega 3 vetzuur levert een directe positieve bijdrage aan de gezondheid doordat ze hart- en vaatziekten tegengaan.


A-linoleenzuur en linolzuur

Oliezuur is het belangrijkste enkelvoudig onverzadigde vetzuur. Het lichaam heeft enkelvoudig onverzadigde vetten nodig om andere belangrijke stoffen te maken. Planten zijn in staat om extra dubbele bindingen toe te voegen aan het oliezuur. Ze kunnen zo ook omega 3 vetzuur en omega 6 vetzuur maken. Een andere naam voor omega 3 vetzuur is ‘’a-linoleenzuur’’ en voor omega 6 vetzuur is dat ‘’linolzuur’’. Beide vetzuren komen in natuurlijke vorm voor in bepaalde producten zoals: spinazie, linzen, walnoten, postelein, koolzaadolie, sojaolie en distelolie. Linolzuur is essentieel voor je lichaam en moeten opgenomen worden via je voeding. Het is o.a. erg belangrijk voor het behouden van een gezonde huid.


EPA en DHA

Het omega 3 vetzuur is een voorstadium van EPA. Dit is een afkorting voor eicosapentaeenzuur. EPA is belangrijk bij de stofwisseling van de mens. Het is belangrijk voor je immuunsysteem en je bloedstolling. Ook reguleert het je hartfrequentie (HF) en je bloeddruk. Het is een essentieel vetzuur dat samen met DHA (docosahexaeenzuur) in het vet zit van koudwatervissen. In forel, zalm en paling zit wat minder omega 3 vetzuur. DHA heeft gelijke functies en is daarnaast erg belangrijk voor de hersenfunctie, het gezichtsvermogen en voor de zenuwen. Helaas krijgen mensen in Europa te weinig DHA binnen. Om deze reden vind je tegenwoordig ook capsules met visolie of DHA verrijkte producten. Een belangrijke aandacht groep is vrouwen die zwanger zijn en kinderen tot 2 jaar. Extra DHA is belangrijk voor een goede ontwikkeling van de hersen- en oogfuncties.


Vis

Als we het hebben over vis, dan kun je zeggen dat er twee soorten zijn. Je hebt zoutwater en zoetwater vissen. Vissoorten als zalm en paling komen zowel in zoet als in zout water voor. Vis wordt na het verwerken aangeboden op verschillende manieren: verse vis, gerookte vis, gedroogde vis, diepgevroren vis en visconserven. Vis is over het algemeen erg rijk aan goede vetzuren, waardoor de kans op hart- en vaatziekten een stuk kleiner wordt.


 

Overzicht van verschillende soorten vis

Welke vissoort? Hoeveel % vet? Hoeveel % EPA? Hoeveel % DHA
Kabeljauw 0,6 0,1 0,1
Tong 1,4 0 0,2
Sardientje 5,2 0,6 0,8
Forel 5,8 0,3 0,9
Zalmforel 7,9 0,1 0,2
Makreel 11,9 0,6 1,1
Zalm 13,6 0,7 2,2
Tonijn 15,5 1,1 2,3
Sprot 16,6 1,3 1,9
Haring 17,8 2,0 0,7
Paling 24,5 0,3 0,6


Vis is naast omega 3 vetzuren rijk aan bepaalde mineralen en vitamines. Zo is het o.a. rijk aan vitamine A, vitamine D en vitamine B12. Belangrijke mineralen zoals zink en jodium zie je ook veel terug in vis. Het advies is om in ieder geval 2x per week vis te eten, waarvan in ieder geval 1x vette vis. Lekker en super gezond ;)

2 Comments

  1. Anoniem schreef:

    Beste, ‘t is kabeljauw ipv kabeljouw !

  2. Ronald schreef:

    Bedankt voor je oplettendheid! Hebben het zojuist aangepast 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.