Voeding bij zuigelingen. Hier vind je er alles over!

Je vrouw is net bevallen. Super spannend! Gelukkig is alles goed gegaan en is jullie baby gezond. Als man ben je klaar om de beste papa van de wereld te worden. Je weet precies hoe het zit met de voeding bij zuigelingen. Of toch niet? De voeding bij zuigelingen is natuurlijk anders dan bij volwassenen.

Er wordt gesproken over een zuigeling tot aan het eind van het eerste levensjaar van het kindje. Alleen de kans bestaat dat je niet goed weet wat nu eigenlijk het beste is voor de ontwikkeling van je baby. Wanneer je hier graag meer over wilt weten, raden we je zeker aan dit artikel rustig door te lezen. Je wilt ten slotte het beste voor je kleine meisje of jongen.

Tijdens de groei vinden er constant veranderingen plaats in het lichaam. Bijvoorbeeld in de organen. Het lichaamsoppervlak bij een jong kind is groter in verhouding tot de massa. Er dus een andere behoefte aan energie, vocht en voedingsstoffen. In dit artikel gaan we vooral in op de voeding bij zuigelingen in de eerste maanden. En dan vooral hoe deze is opgebouwd.

Voormelk

Een zuigeling moet in de eerste 6 maanden worden gevoed met moedermelk. Met de moedermelk krijgt een zuigeling alle belangrijke voedingsstoffen binnen die noodzakelijk zijn voor het kleine lichaampje. Vitamine D en vitamine K komen niet binnen door de moedermelk. Deze zijn o.a. extra nodig om een goede groei en ontwikkeling van de botten te ondersteunen. Er wordt een voormelk gevormd, zo’n 2 tot 3 dagen na de bevalling. Dit gebeurt voordat moedermelk in grote mate wordt aangemaakt. De voormelk wordt ook wel ‘’colostrum’’ genoemd. Het is erg rijk aan afweerstoffen en beschermt de baby.

De melk die ontstaat na voormelk tot zo’n twee weken na de geboorte heet ook wel overgangsmelk. Het gehalte aan afweerstoffen neemt dan af. Dit is niet erg, want het kind drinkt meer wanneer het ouder wordt. Zo krijgt het voldoende beschermende stoffen binnen. Het is zelfs zo dat de samenstelling van moedermelk gedeeltelijk verandert tijdens het voeden.


Moedermelk

Moedermelk bevat na de geboorte behoorlijk wat schadelijke stoffen, waaronder PCB’S en dioxines. PCB’s zijn giftige chloorverbindingen. Onderzoek heeft hier nog geen nadelige effecten van ondervonden. Je kunt dus gewoon borstvoeding geven. Het is wel aan te raden om alcohol en nicotine te vermijden. Deze stoffen kunnen via de borstvoeding bij het kind terechtkomen en de gezondheid aantasten. Ook moet je erg uitkijken met het gebruik van medicijnen. Het is raadzaam om bij je arts na te gaan of je in geval van medicijngebruik (noodzakelijk) door kunt gaan met je borstvoeding.


Vitamine K en vitamine D

Tijdens de eerste weken na geboorte is het super belangrijk voor goede aanvulling van voedingsstoffen. Dit helpt om het immuunsysteem en de darmflora langzaam te ontwikkelen. Na de geboorte krijgt een zuigeling altijd 1 mg vitamine K toegediend. Vitamine K is belangrijk bij de bloedstolling en wordt gemaakt in de darmen. Hiermee kan een (hersen)bloeding voorkomen worden. Naast vitamine K is extra vitamine D erg belangrijk. Wanneer vrouwen al een tijdje borstvoeding geven, is het raadzaam om 10 microgram extra vitamine D in te nemen.


Borstvoeding

Borstvoeding is de beste voeding voor een gezonde zuigeling. Het is goed voor de gezondheid van de moeder en de baby. Wanneer er sprake is van borstvoeding, moeten zuigelingen worden gevoed wanneer zij dit aangeven. Dit komt neer op zo’n 8 tot 12 keer per dag. Bij de tweede helft van de drinksessie krijgt de baby energieleverende vetten binnen. Het lang genoeg aanleggen van je baby is dus erg belangrijk.


Flesvoeding

Flesvoeding is een volledige zuigelingenvoeding. Het is dus niet nodig om extra vitamines eraan toe te voegen. Startvoeding (eersteleeftijdsmelk) of standaard 1 is een goed alternatief voor de eerste 6 maanden. Het is een goede optie wanneer een vrouw geen borstvoeding wil of kan geven. Als een baby zes maanden is, ga je door met standaard 2. Er wordt dan dagelijks vaste voeding bijgegeven. standaard 2 of opvolgvoeding wordt tot 12 maanden gegeven. Na 12 maanden is er standaard 3 voor de opgroeiende baby’s.


Allergie

Van een allergie is sprake wanneer het immuunsysteem wordt geactiveerd. De reacties treden snel op na inname van een bepaald voedingsmiddel en de klachten zijn acuut en vrij heftig. Als je baby allergisch reageert, moet een alternatieve voeding gegeven worden. Een hypoallergene zuigelingenvoeding. Koemelkeiwitten zijn dan gedeeltelijk onttrokken, zodat het kleine lichaampje ze niet als gevaarlijk of vreemd herkent. Wanneer het mogelijk is, is het raadzaam om een baby tot het eind van de zesde levensmaand alleen borstvoeding te geven. Dit voorkomt voedingsmiddelen allergieën.


Bijvoeding

Er kan worden begonnen met bijvoeding wanneer de baby 6 maanden oud is. Voorbeelden van bijvoeding zijn: fruithapjes, groentehapjes of pap. Kleine stukjes brood (geen korst), kleine stukjes aardappel, wat rijst, pasta of vis mag ook.

Belangrijk is extra vocht wanneer er bijvoeding gegeven wordt. Water of groentesapjes zijn dan aan te raden. Het duurt ongeveer een half jaar om langzaam over te gaan op vaste voeding. Waar het in het begin nog wordt fijngeprakt, mogen de stukjes wat steviger zijn na verloop van tijd. Na 7 maanden laat je jouw kindje ook het korstje van het brood eten, zodat het leert kauwen. Na 8 maanden kan de melkvoeding vervangen worden door echte voeding of maaltijden. Om dit voor te bereiden kan er telkens 1 voedmoment per dag vervangen voor vaste voeding.

Na 12 maanden kan het kindje hetzelfde eten als de rest van het gezin. Een stuk gemakkelijker ;) Drie maaltijden en twee tussendoortjes zijn dan prima te doen. De voorkeur gaat wel uit naar voedsel wat niet sterk gekruid is en licht verteerbaar. Er kunnen dan mogelijk darmkrampjes ontstaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.