Voeding en gedrag: 3 fases voor gedragsverandering

Voeding en gedrag staat samen. Wanneer je te zwaar bent, is de kans groot dat je er een ongezonde leefstijl op nahoud. Veel mensen gaan diëten als ze overgewicht hebben. Hier zijn tal van voorbeelden van te noemen en later in dit artikel zullen we ze kort eens toelichten. Diëten heeft veel te vaak weinig effect op de langere termijn. Om daadwerkelijk iets aan overgewicht te doen, zul je een nieuwe en betere eet- en leefstijl moeten aanleren.

Voeding is slechts één van de drie pijlers voor gewichtsbeheersing. De andere twee zijn gedragsverandering en beweging. Met deze gedragsverandering wordt verandering van je eetgedrag bedoelt. In dit artikel gaan we hier verder op in. We starten met enkele diëten waarbij we kort uitleggen wat het effect ervan is. Overgewicht de baas worden en blijven los je niet op met een speciaal dieet.

Gedrag bij voeding veranderen?

Het is niet eenvoudig om je gedrag m.b.t. voeding te veranderen. Het is slim om 3 fases te doorlopen. Lees snel verder om deze fases te ontdekken!

Dieet Welke nadelen?
Detox dieet De boodschap is: chemicaliën verstoren je stofwisseling. Dit is niet op erkend wetenschappelijk onderzoek gebaseerd. Het vermijden van bepaalde producten kan ertoe leiden dat er te weinig belangrijke vitamines binnenkomen.
Atkins dieet Dit dieet is super ongunstig voor je cholesterol gehalte. Het risico op hart- en vaatziekten vergroot juist. Ook levert dit dieet te weinig mineralen, vitamines en voedingsvezels.
Leven lang fit dieet Met dit dieet stimuleer je een tekort aan calcium en vitamine B2. Calcium zorgt ervoor dat je botten en je gebit stevig blijven. Vitamine B2 kan niet door het lichaam worden aangemaakt. Het is onmisbaar voor het vrijmaken van energie uit je voeding.
Bloedgroepdieet Je kiest afhankelijk van je bloedgroep bepaalde voedingsproducten die belangrijk voor je ‘’zouden’’ zijn. De rest schrap je. Heel lastig om te gebruiken in de praktijk en niet op erkend wetenschappelijk onderzoek gebaseerd.
South beach dieet Je krijgt met dit dieet maar een beperkte hoeveelheid vezels en vitamine A binnen. Vitamine A is voor een heleboel processen in het lichaam super belangrijk.
Montignac dieet Met dit dieet wordt je voedingspatroon veel te eenzijdig. Er gaan gegarandeerd tekorten ontstaan aan bepaalde essentiële voedingsstoffen.
Broodwisseldieet Langer dan 6 weken is absoluut niet aan te raden. Op langere termijn levert dit net als de andere diëten te weinig belangrijke voedingsstoffen op.
Het gevaar van bovenstaande diëten is dat je lichaam op langere termijn een tekort heeft aan belangrijke voedingsstoffen. Door dit gebrek aan voedingsstoffen val je vrij snel af. Alleen je lichaam breekt op den duur ook spierweefsel af en dit is gevaarlijk. En er komt nog eens bij dat de kilo’s er meteen weer aanvliegen, als je besluit weer normaal te gaan eten.


Overgewicht

Overgewicht is veelal een chronische toestand die een langere periode maatregelen met zich meebrengt. Of je nu 5 of 15 kg gewicht verliest. Alle verloren kilo’s dragen bij aan een gezonder lichaam en tot de verbetering van een heleboel gezondheidsproblemen zoals: diabetes type 2, hart- en vaatziekten, kanker, hoge bloeddruk, jicht, slaapproblemen, gewrichtsaandoeningen en bijvoorbeeld galziekten. Dan hebben we het nog niet gehad over de psychische en sociale problemen. Want overgewicht heeft niet alleen lichamelijke consequenties.


Eiwitten en koolhydraten

Voordat we ingaan op de inhoudelijke dingen als je te maken hebt met overgewicht, willen we je kort aangeven waar je extra op moet letten. Zo heeft je lichaam extra eiwitten nodig als je wilt afvallen. Je lichaam heeft eiwit nodig voor de afbraak van vet. Ook moet de toevoer van complexe koolhydraten bevordert worden. De vorming van vetcellen wordt namelijk niet alleen door vet in voeding bevordert, maar ook door enkelvoudige koolhydraten. We hebben het dan over witbrood, cake, frisdrank en snoepgoed. Al deze producten verhogen je bloedsuikerspiegel en dus de aanmaak van insuline. Deze stof remt de afbraak van vet af. Het vet zet zich als een prop op de vetcellen af en zorgt er min of meer voor dat het vet binnen de vetcellen wordt opgeslagen.


Overzicht met producten

Voedingsproduct Hoeveelheid gram en kcal Hoe lang wandelen?
Rijstwafel 10 gram en 35 kcal 9 min
Bolletje roomijs 50 gram en 100 kcal 28 min
Plakje cake 30 gram en 130 kcal 39 min
Pannenkoek 60 gram en 120 kcal 41 min
Chocolade reep 45 gram en 240 kcal 1 uur en 8 min
Zakje chips 45 gram en 250 kcal 1 uur en 13 min


Doel 1 = je eetpatroon veranderen

Het doel van de 1e fase is om energiebeperkte, vetarme, koolhydraat- en vezelrijke voeding wordt nagestreefd. Gemiddeld wordt uitgegaan van 1800 kcal per dag voor mannen en 1500 kcal voor de vrouwen.  Let daarbij op de volgende tips:

  • Het vetaandeel voor iemand met overgewicht mag maximaal 30% van de totale energie inname zijn. Kies vooral voor producten met weinig verzadigd en transvet.
  • Het koolhydraten aandeel max maximaal 55% van de totale energie inname zijn. Het gaat om 5-7 gram per kg lichaamsgewicht. Niet minder dan 30 gram vezels per dag.
  • Ruim 1,5 liter vocht per dag drinken. Het gaat om dranken zonder toegevoegde suikers en alcohol. Probeer alcohol flink te verminderen en het liefst weg te laten. Alcohol is energierijk en het bevordert je eetlust.


Doel 2 = je gedrag veranderen

Het doel van de 2e fase is om verleidingen beter te weerstaan. Je komt er makkelijker achter wanneer je geneigd bent om teveel of verkeerd te eten. Je gaat jouw duurzame verandering van je voedingspatroon inzetten.

  • Krijg een beter inzicht door bij te houden wat je binnenkrijgt (gebruik een klein dagboekje)
  • Niet te streng zijn voor jezelf. Alleen wat echt niet mag, laat je staan
  • Beloon je bereikte gedragsverandering
  • Krijg meer kennis over voeding


Doel 3 = je gaat echt meer bewegen

Naast voeding is training erg belangrijk. Je calorieverbruik wordt op een zeer effectieve manier bevordert door te bewegen. Het doel van de 3e fase is dat er wekelijks minimaal 2500 kcal extra wordt verbruikt. Doe dit met kracht- en cardiotraining.

  • Beweeg minimaal 5 uur per week
  • Om je gewicht te behouden is 3-5 uur extra beweging nodig, waarbij je uitgaat van een verbruik van minimaal 1500 kcal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.