Vreetkicks, wat kun je er tegen doen?

Een vreetkick! Als je het niet kent of wanneer je er zelden last van hebt, is dat alleen maar mooi. Er zijn talloze mensen die dagelijks wel veel last hebben van de zogeheten vreetkicks. Ze ervaren er hinder van en vinden het moeilijk om met vreetkicks om te gaan. Het gevoel dat je net gegeten hebt en nu al weer honger hebt, is ook erg vervelend. Is honger alleen wel te vergelijken met een vreetkick? Misschien kun je hier zelf al een voorstelling van maken.

Je vraagt je misschien af waar die vervelende vreetkicks vandaan komen. Wat zijn vreetkicks eigenlijk? En wat kun je er zelf tegen doen? In dit artikel geven we je er antwoord op. Heb jij er ook wel eens last van? Of heb je andere tips die jou helpen wanneer je een vreetkick hebt? Laat het ons gerust weten.

Vreetkicks, wat zijn het?

Een vreetkick ontstaat niet zomaar. Het ontstaat wanneer er sprake is van een bepaald tekort in je lichaam. Gedurende de dag heb je te weinig voeding binnen gehad of je hebt al een paar uur niks binnengekregen. Jij hebt het gevoel een vreetkick te hebben en in feit vraagt je lichaam om het tekort aan te vullen. Er wordt door veel mensen in dit geval verkeerd gereageerd op het voedingstekort. Zo bestaat de kans dat je ineens veel te veel gaat eten. En dan vooral producten die niet erg gezond zijn. Heel vervelend als je het doel hebt om af te vallen.


Vreetkicks, wat kun je ertegen doen?

Als je last van vreetkicks hebt kun je meerdere dingen doen. Allereerst is het belangrijk om eens goed naar je voeding te kijken. Kijk of je wel alle voedingsstoffen binnen krijgt, maar kijk ook vooral naar de momenten dat je eet. Eet je bijvoorbeeld maar 2x per dag? Het is erg verstandig om sowieso 3 grote maaltijden te nuttigen (ontbijt, lunch en avondeten).

Naast deze grote maaltijden is het goed om tussen de maaltijden door wat te eten. Dit kan iets kleins zijn zoals een appel, banaan of bijvoorbeeld wat magere kwark. Het verspreiden van je eetmomenten zorgt meer voor een verzadigd gevoel en verkleint de kans op vreetkicks.


Verschil tussen een vreetkick en honger hebben

Tijdens het uitwerken van dit artikel had ik zin in een stuk chocola. En dat terwijl ik vlak ervoor geluncht had. In dit geval is er geen sprake van honger, maar van trek. Er kunnen meerdere redenen zijn waarom je zin hebt om te eten. Aan de ene kant kan je lichaam een signaal geven dat je te weinig eet. Het heeft gewoonweg energie nodig. Je voelt je in dit geval een beetje duf en je hoort een brommend geluid in je maag. In de volksmond is er dan sprake van honger. Bepaalde hormonen spelen dan een rol.

Trek heeft meer een mentale reden. Wanneer je honger hebt, eet je producten die je niet of minder snel eet wanneer je trek hebt. Ga voor jezelf na wanneer je echt honger hebt. Bestudeer vervolgens je eetpatroon door jezelf de volgende twee vragen te stellen: eet ik voldoende? Waarom eet ik op dit moment?


Water drinken bij een vreetkick

Als je een grote maaltijd op hebt kan het soms wel 20 minuten duren voordat je hersens een seintje krijgen dat je gegeten hebt. Wacht dus na je maaltijd voordat je nog meer gaat eten. Als je na deze aanpassingen alsnog last hebt van een vreetkick, kan het je helpen om een flink glas water te drinken. Dit kan het hongergevoel ook drukken.

Sommigen zijn ook overtuigd van het eten van een komkommer. Een komkommer maakt je niet dik, is gezond en kan je honger ook stillen. Sommigen vinden dat pilletjes ook werken. Wij zijn van mening dat je, je geld beter aan iets nuttigs kunt uitgeven. Al met al zijn er in ieder geval zat mogelijkheden om je vreetkick te onderdrukken of zelfs volledig op te lossen. Veel succes!


Afleiding zoeken bij een vreetkick

Er zijn momenten dat een vreetkick meer voor de hand ligt. Boodschappen doen op een lege maag, is voor veel mensen een verleidelijke situatie. Niet alleen in de supermarkt kan verleiding groot zijn. Wanneer je merkt dat je een vreetkick krijgt, gaat het je helpen om afleiding te zoeken. Deze afleiding zoek je niet in het eten, maar in de vorm van beweging. Verzet je zinnen door te gaan bewegen. Je zult je moeten concentreren op iets anders. Bovendien zorgt het sporten dat je minder snel iets ongezonds pakt als je klaar bent.


Eet voedingsrijk voedsel

Je denkt dat je alle bovenstaande tips geprobeerd hebt, alleen het lukt je niet de vreetkick de baas te blijven. De grootste uitdagingen zijn vaak de avonden waar je lekker onderuit gezakt voor de buis zit. Er zijn betere alternatieven voor de zak chips of de reep melkchocolade. Andere, betere producten die je kunt pakken zijn: ongezouten nootjes en pinda’s, gedroogd fruit, wortels, cherrytomaten, komkommer of bijvoorbeeld havermoutkoekjes.


Algemene tips om vreetkicks te voorkomen

Naast alle genoemde tips zijn er nog een aantal andere punten die je gaan helpen om beter om te gaan met vreetkicks. Ze helpen je ook om ze beter te voorkomen. We hebben er 8 voor je op een rijtje gezet.

  1. Eet niet te weinig (wanneer je wilt afvallen is het belangrijk dat je in een negatieve energiebalans zit). Dit houdt in dat je 300-500 calorieën onder onderhoud zit
  2. Eet voldoende groente (de meeste groentes geven een gevoel van verzadiging)
  3. Eet voldoende eiwitten (eiwitten geven net als groentes een gevoel van verzadiging en zijn bovendien goed voor het herstel van je spieren)
  4. Zorg voor voldoende afleiding (zoek dingen waar je echt op in kunt gaan)
  5. Blijf positief (probeer je gedachten in perspectief te plaatsen)
  6. Berg snacks en lekkernijen op (zorg dat ze zoveel mogelijk uit je zicht zijn)
  7. Zorg dat je geen lekker op je bureau, aanrecht of in de auto hebt liggen
  8. Eet kleine porties verspreid over de dag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.